19:04 19.10.2021

Засідання Верховного суду в Лондоні восени може стати останнім у спорі України та РФ щодо євробондів на $3 млрд - міністр юстиції

4 хв читати
Засідання Верховного суду в Лондоні восени може стати останнім у спорі України та РФ щодо євробондів на $3 млрд - міністр юстиції

Наступне засідання Верховного суду (The Supreme Court) Великої Британії щодо спору між Києвом і Москвою про єврооблігації на $3 млрд відбудеться цієї осені, і воно може бути останнім у цій справі, повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"Враховуючи, що питання дуже сенситивне, я волів би, щоб Мінфін коментував цю справу щодо шансів і щодо можливих рішень", - сказав він в інтерв'ю "Українській правді", опублікованому у вівторок.

Міністр юстиції нагадав, що Мін'юст із якихось міркувань відмовився вести цю справу, в результаті чого її підхопив Мінфін і найняв іноземних юридичних радників, що є унікальним випадком.

За словами Малюськи, РФ хотіла б, щоб залишилося в силі рішення першої інстанції про стягнення коштів за спрощеною процедурою.

"І є інший варіант, на нашу користь: це або перейти в повний судовий процес, дослідити всі докази й аргументи України в цій справі, що означатиме, що справа ще слухатиметься, як мінімум, кілька років, а може й більше. Або зупинити процес до вирішення в якійсь іншій міжнародній судовій інстанції, що теж означає зупинення розгляду на якийсь надзвичайно тривалий невстановлений час", - зазначив міністр.

Коментуючи інший спір із Росією, ініційований ЗЕБ РФ у зв'язку з продажем належного йому Промінвестбанку, Малюська наголосив, що рішення щодо ньому ще не ухвалено, а Стокгольмський арбітраж лише встановив забезпечувальний захід. Міністр повідомив, що Україна оскаржить рішення Верховного суду Британських Віргінських островів (БВО), який за клопотанням ЗЕБ заарештував акції української судноплавної компанії Fishing Company S.A.

"Ми хочемо цю історію прибрати. Знову ж таки – вона не критична, ну арешт трошки заважає діяльності компанії. Але це питання не одного дня. У нас немає питань, що розгортається стягнення компанії і що ці акції десь відбираються", - зазначив глава Мін'юсту.

Як повідомлялося, Верховний суд Великої Британії 9-12 грудня 2019 року розглядав скарги України та Росії на ухвалене у вересні 2018 року рішення апеляційного суду щодо спору про випущені у 2013 році Україною єврооблігації на $3 млрд і відклав ухвалення рішення.

The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ, 17 лютого 2016 року за дорученням Мінфіну Росії подала до Високого суду Лондона (High Court of Justice of England and Wales) позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України та погодившись із наявністю в неї зобов'язань за єврооблігаціями. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість євробондів на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $674 тис. за кожен день прострочення, і частину витрат у рамках розгляду.

Проте після скарги України апеляційний суд постановив, що суд першої інстанції має розглянути справу за повною процедурою. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні в розгляді трьох із чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнути виконання зобов'язань за цими єврооблігаціями. Водночас суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій було здійснено під тиском Росії, не може бути відхилений без проведення всеосяжного судового процесу.

У Верховному Суді The Law Debenture Trust Corporation plc оскаржує рішення апеляційного суду в цілому та висунуту Києвом тезу про примус, тоді як Україна, здебільшого задоволена вердиктом апеляційного суду, заперечує низку тез із його рішення.

Минулої осені Україна і РФ вступили в розгляд справи Pakistan International Airline Corporation v Times Travel (UK) Ltd, що стосується доктрини примусу за англійським правом, яке перебуває в апеляційному провадженні у Верховному суді (The Supreme Court) Великої Британії та рішення за яким впливатиме на рішення щодо спору про євробонди.

Згідно з проспектом емісії єврооблігацій України від кінця липня цього року, Київ очікує, що Верховний суд ухвалить рішення у справі Times Travel у другій половині 2021 року. Україна також допускає, що після ухвалення рішення у справі Times Travel сторони спору про євробонди представлять додаткові звернення до Верховного суду до того, як він ухвалить остаточне рішення щодо запропонованих апеляцій.

"У результаті видається малоймовірним, що апеляції до Верховного суду будуть остаточно розглянуті до початку 2022 року. Апеляційний суд призупинив основний розгляд до завершення апеляцій до Верховного суду", - зазначалося в проспекті.

Згідно з ним, наразі Україна вичерпала всі можливості для подання апеляції за програним нею спором із російською "Татнафтою" в Росії, Англії та Уельсі, тому в Росії підлягає виконанню рішення про стягнення з України $31 млн і $81 млн, а в Англії та Уельсі - $81 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА