21:00 30.11.2021

Блок імама Муктади ас-Садра зберіг за собою перемогу на виборах в Іраку

2 хв читати
Блок імама Муктади ас-Садра зберіг за собою перемогу на виборах в Іраку

Блок впливового шиїтського імама Муктади ас-Садра, незважаючи на спроби його противників оскаржувати результати дострокових виборів 10 жовтня в Іраку, здобув перемогу під час голосування, повідомляють у вівторок місцеві ЗМІ з посиланням на фінальні дані виборчої комісії країни.

Загалом блок імама виборов 73 місця у 329-місцевому парламенті країни.

За даними ЗМІ, після розгляду апеляцій, які подали проіранські політичні сили, які заявляли про шахрайство під час голосування, було перерозподілено лише п'ять парламентських місць.

Коаліція "Держава закону" екс-прем'єра Нурі аль-Маліки у свою чергу здобула 33 місця, суннітська партія "Такадум" теж 33 місця, "Демократична Партія Курдистану" - 31 місце, а коаліція "Фатах" - політичне крило проіранського ополчення "Хашд -Шаабі" - 17 місць.

Раніше в Іраку під час підрахунку голосів в Іраку відзначалося зростання напруженості. 7 листопада на прем'єр-міністра Іраку Мустафу аль-Каземі було вчинено замах у Багдаді, але прем'єр не постраждав.

Глава блоку Муктада ас-Садр, який переміг на виборах, у 2003 році сформував "Армію Махді", яка потім билася з американським контингентом в Іраку. 2008 року "Армію Махді" розпустили, але відтворили 2017 року вже для боротьби з угрупованням ІД.

Окрім того, після того, як США в січні 2020 року провели операцію зі знищення командувача спецпідрозділом "Кудс" Корпусу вартових Ісламської революції Касема Сулеймані, Муктада ас-Садр став ще активніше закликати до виведення американських військ з Іраку.

Телеканал "Рудау" зазначав, що хоча Муктада ас-Садр заявляв про необхідність для Іраку не підпадати під зовнішній вплив, сам він при цьому вважається пов'язаним з Іраном.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА