11:05 01.12.2020

Посла України викликали до МЗС Угорщини після обшуків СБУ в благодійному фонді на Закарпатті

2 хв читати
Посла України викликали до МЗС Угорщини після обшуків СБУ в благодійному фонді на Закарпатті

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що вважає "неприйнятними" дії Служби безпеки України на Закарпатті, де в понеділок, 30 листопада, відбулися обшуки у функціонерів одного з місцевих благодійних фондів, якого підозрюють у діяльності, спрямованій на порушення державного суверенітету України.

"Міністр закордонних справ заявив у відеоролику, розміщеному на його сторінці у Facebook у понеділок, що, незважаючи на "нещодавні обіцянки і "прагнення до миру", залякування угорської громади й антиугорські настрої залишаються політикою уряду в Україні", - повідомляє прес-служба МЗС Угорщини.

З огляду на минулі обшуки уряд Угорщини висловив протест у МЗС України, а в Будапешті викликали посла України.

"Міністр вважає неприйнятним, що, хоча країна хоче бути частиною трансатлантичної спільноти, меншина, що належить країні-члену НАТО, "постійно залякується і піддається тиску". Тому уряд озвучить свою вимогу, щоб "Україна припинила образи щодо угорської національної спільноти і постійне залякування", - наголошується у повідомлені.

Сіярто також заявив, що планує порушити питання про обшуки на Закарпатті на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у вівторок.

У Товаристві угорської культури Закарпаття (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség угор.) заявили, що обшуки відбувалися за місцем проживання голови товариства, голови "Партії угорців України" Василя Брензовича, в центральному офісі організації в Ужгороді, а також в офісах благодійних фондів "Закарпатський центр економічного розвитку "Еган Еде" і "За Закарпатський угорський інститут".

"ТУКЗ-КМКС вважає, що насправді це запланована операція, здійснена на сфабрикованих політичних звинуваченнях, метою якої є не тільки виключити діяльність угорських організацій, а й залякати угорців Закарпаття та їхніх керівників", - зазначено в заяві, оприлюдненій прес-службою організації.

Як повідомлялося, в понеділок СБУ здійснила низку обшуків у рамках розслідування справи про можливе втручання у внутрішні справи України і заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії законодавства Угорщини та юрисдикції її державних органів на окремі регіони України.

Крім того, в рамках слідства досліджують можливу державну зраду з боку окремих українських громадських діячів.

За даними СБУ, під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану Велику Угорщину і створення етнічної автономії в Закарпатті. Також було вилучено комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та інші матеріали, які слідчі досліджуватимуть як доказову базу протиправної діяльності фігурантів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА