13:20 16.06.2021

США та ЄС заявляють про важливість незалежних експертів у складі відбіркових комісій для досягнення змін в оновленні судової влади України

3 хв читати
США та ЄС заявляють про важливість незалежних експертів у складі відбіркових комісій для досягнення змін в оновленні судової влади України

Незалежні експерти у складі відбіркових комісій, які обирають і перевіряють посадових осіб для судової системи та антикорупційних установ України, дадуть змогу досягти змін, які стануть найбільш фундаментальним оновленням судової влади України за час незалежності країни, заявили посольство США і делегація ЄС в Україні.

"Залучення незалежних експертів відповідає міжнародним стандартам: їх роль є тимчасовою (але вирішальною) і виправдана надзвичайними обставинами історичного шансу, отриманого Україною, зробити рішучий крок до свого призначення як сучасної європейської держави", - йдеться в спільній заяві посольства США та делегації ЄС в Україні, розміщеній на сайті американського посольства в середу.

Дипмісії наголосили, що для того щоб це призначення реалізувалося, вони як друзі України підтримують керівництво України та закликають подумати про "прагнення українського народу", який вимагав реформ під час Революції гідності й голосував за них на виборах.

Посольство США та делегація ЄС вважають, що однією з найважливіших передумов успіху в боротьбі з корупцією і в судовій реформі є роль незалежних експертів, призначених міжнародними партнерами України, в комісіях, які обирають і перевіряють посадових осіб для судової системи та антикорупційних установ України.

"У цьому майбутньому країна або залишатиметься під впливом потужних інтересів, які використовують свої ресурси для захисту від правосуддя, або ж стане такою, де всі мають право на рівний захист перед законом. Оскільки ці комісії гарантуватимуть, що на посаді майбутніх суддів України, спеціального антикорупційного прокурора і директора НАБУ - тобто тих, хто притягатиме до відповідальності корупціонерів, - будуть обрані кандидати з високою професійною компетентністю і чеснотою, вони відіграють важливу роль у формуванні долі України", - зазначено у заяві.

Наголошується, що з цієї самої причини роль незалежних експертів стала одним із найважливіших питань у дискусіях про майбутній порядок денний реформ в Україні.

"Незалежні експерти загрожують тим, хто виграє від наявної системи і прагне зберегти контроль над важелями влади в Україні. Україна довела успішність такої моделі реформ, яка забезпечує, що комісії служать українському народові, а не корисливим інтересам, які прагнуть його контролювати. Поточний конкурс на керівництво САП є доказом того, що вирішальна роль незалежних експертів у процесі відбору є надзвичайно важливою для забезпечення ухвалення рішень на основі заслуг, а не політичної мотивації", - йдеться в заяві.

Наголошується також, що Венеціанська комісія чітко заявила, що надання міжнародним членам переважного голосу в разі рівного розподілу голосів після повторного голосування є прийнятним із точки зору національного суверенітету, враховуючи, що остаточні рішення залишаються за органом, який призначає.

"Поточні законопроекти, зокрема про Вищу кваліфікаційну комісію суддів, які нині перебувають у парламенті, мають бути узгоджені з рекомендаціями Венеціанської комісії до їх другого й остаточного читання", - заявили посольство США та делегація ЄС.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА