16:49 01.12.2020

Єврокомісія очікує остаточного рішення щодо лісу до кінця 2020 року - звіт ЄС

2 хв читати
Єврокомісія очікує остаточного рішення щодо лісу до кінця 2020 року - звіт ЄС

Єврокомісія очікує остаточного рішення у спорі між Україною та ЄС про тимчасову заборону експорту лісу-кругляку до кінця поточного року, випливає зі щорічного звіту ЄС про реалізацію асоціації в Україні.

Як зазначено в документі, оприлюдненому у вівторок у Брюсселі напередодні засідання Ради асоціації Україна-ЄС, яке відбудеться 8 грудня, занепокоєння у європейської сторони викликають також наміри України ввести критерій із локалізації в держзакупівлі, оскільки вони порушують принципи рівності та недискримінації.

Автори звіту також зазначають, що Україна ініціювала низку розслідувань щодо захисту торговельних інтересів, які "не завжди проводилися в суворій відповідності з критеріями та стандартами".

"Після багатьох років безперервного зростання, якому сприяла Поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі (DCFTA), створена Радою асоціації Україна-ЄС, двостороння торгівля за перші вісім місяців 2020 року порівняно з тим самим періодом 2019 року знизилася приблизно на 11%, причиною чого стала пандемія COVID-19. При цьому ЄС залишається найбільшим торговельним партнером України", - зазначено у звіті.

У документі зазначено, що під час засідання профільного підкомітету в жовтні, Міністерство охорони довкілля та природних ресурсів заявило про необхідність розділити функції управління ресурсами та контролю, зокрема, інспекцію із заготівлі деревини з одного боку, і контроль за її торгівлею - з іншого.

У документі також зазначено, що ухвалений у грудні 2019 року закон про врегулювання видобутку бурштину (зниження рентної ставки з 25% до 10% із 2022 року, при тимчасовій ставці до кінця 2020 року в 5%, а у 2021 році - 8%) не відповідає ні Директиві ЄС про оцінку впливу на довкілля, ні міжнародним зобов'язанням України у зв'язку з Конвенцією про оцінку впливу на довкілля у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Звіт також констатує, що реформа Державної екологічної інспекції не відбулася.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА