12:46 06.01.2021

Україна впродовж 60 днів подасть свої зауваження до проекту технічного звіту Ірану про збиття літака "МАУ" - Єнін

3 хв читати
Україна впродовж 60 днів подасть свої зауваження до проекту технічного звіту Ірану про збиття літака "МАУ" - Єнін

 Україна разом з іншими зацікавленими сторонами впродовж 60 днів подасть свої зауваження до проекту технічного звіту Ірану про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" біля Тегерана, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Відповідно до конвенції, українська сторона має 60 днів, так само як і інші держави-учасниці цього технічного розслідування. До нього входить держава-експлуатант, держава-виробник повітряного судна, в цьому випадку США та інші зацікавлені сторони, тобто це буде результат консолідованої праці. На сьогодні складно встановити конкретну дату, але я більше ніж переконаний, що ми вкладемося у встановлений конвенцією 60-денний термін", - сказав Єнін в ефірі "Громадського радіо" в середу.

Він наголосив, що іранська сторона мала або врахувати, або не врахувати українські зауваження і пропозиції, про що надалі буде поінформовано раду Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

"Ми надзвичайно задоволені цими результатами, які коштували дуже великої концентрації зусиль, - не лише Україні, а й усім міжнародним партнерам по коаліції постраждалих держав. Нагадаю: це Канада, Велика Британія, Швеція і Афганістан. Ми вже неодноразово чули від іранської сторони про готовність передати цей проект технічного звіту, проте отримали його лише зараз", - пояснив Єнін.

Заступник глави МЗС зазначив, що технічний звіт важливий тим, що, по-перше, встановлює всі причини катастрофи.

"По-друге, саме на підставі технічного звіту іранська сторона буде змушена виконати весь комплекс заходів з усунення пропусків і недоліків у системі гарантування безпеки в небі над Іраном. По-третє, саме матеріали технічного розслідування ляжуть в основу кримінального провадження з притягнення до кримінальної відповідальності всіх причетних до цієї катастрофи чиновників. По-четверте, саме на підставі результатів технічного розслідування значною мірою визначатиметься розмір компенсацій, які іранська сторона повинна виплатити родичам загиблих", - наголосив він.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав здійснити рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 19 вибухів

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів двоє людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали

Росіяни обстріляли Нікопольський район, постраждалих немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА