19:00 28.02.2021

Санду не має наміру відмовлятися від ідеї проведення в Молдові дострокових парламентських виборів

2 хв читати
Санду не має наміру відмовлятися від ідеї проведення в Молдові дострокових парламентських виборів

Президент Молдови Майя Санду заявила, що дострокові парламентські вибори і боротьба з пандемією COVID-19 залишаються пріоритетом для неї.

"Громадяни віддали свій голос (на президентських виборах - ІФ), і вимагають очищення країни від корупції, реформування юстиції. Це не подобається деяким групам, які мають свої інтереси і представлені в нинішньому парламенті", - сказала Санду в неділю на спільній прес-конференції з головою Європейської ради Шарлем Мішелем, який перебуває з одноденним візитом у Кишиневі.

Водночас вона зазначила, що "дострокові парламентські вибори також залишаються пріоритетом, разом із боротьбою проти пандемії COVID-19".

Вона запевнила голову Євроради, що "процеси реформ неминучі і необоротні, оскільки їх підтримують громадяни Молдови".

Зі свого боку, Мішель заявив про підтримку Санду з боку Євросоюзу. "Ми готові зміцнювати політичне співробітництво та економічну інтеграцію. Наша підтримка обумовлена принципом дотримання закону і демократичних стандартів. Ми підтримуємо ваші зусилля забезпечити незалежність судової системи і прокуратури, а також у боротьбі з корупцією і розслідуванні банківського шахрайства", - сказав він.

Мішель наголосив, що тих, хто не дотримується цих принципів, не повинно бути в молдавській політиці.

На минулому тижні Конституційний суд визнав, що в Молдові законно сформована парламентська більшість Партії соціалістів і партії "Шор", яке налічує 54 (зі 101) депутата парламенту. Згідно з рішенням КС, у цьому випадку президент зобов'язаний призначити кандидата на пост прем'єра, запропонованого парламентською більшістю. Суд закликав президента і парламентські фракції провести консультації, щоб подолати цю ситуацію, виходячи з положень законодавства.

Однак Санду заявила, що не має наміру висувати пропоновану кандидатуру на пост прем'єр-міністра, наполягаючи на дострокових парламентських виборах. Вона сказала, що, депутати, які не згодні з цим, мають право ініціювати процедуру імпічменту президента.

Згідно з Конституцією, депутати можуть ініціювати процедуру імпічменту президента. Для цього, за відсторонення президента має проголосувати конституційна більшість (67 із 101), після чого необхідно протягом 30 днів організувати всенародний референдум. Для прийняття рішення необхідно, щоб за відсторонення президента проголосували більше громадян, ніж за його обрання. На виборах 15 листопада 2020 року Санду отримала майже мільйон голосів виборців - найкращий результат за весь час проведення президентських і парламентських виборів у Молдові.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА