14:40 17.05.2021

Україна, Грузія та Молдова заснували "Асоційоване тріо"

3 хв читати
Україна, Грузія та Молдова заснували "Асоційоване тріо"

Міністри закордонних справ України, Грузії та Молдови Дмитро Кулеба, Давид Залкаліані та Ауреліу Чокой підписали тристоронній меморандум про започаткування посиленої співпраці з питань європейської інтеграції "Асоційоване тріо".

"Асоційоване тріо - це наше повідомлення про те, що немає альтернативи європейській інтеграції для наших трьох країн-партнерів і немає альтернативи також і для Європи, тому що вони мають сприймати наші три країни як серйозний проект із забезпечення миру і процвітання в Європі", - сказав Кулеба в заяві для преси після підписання меморандуму в Києві в понеділок.

Український міністр зазначив, що ця ініціатива допоможе трьом країнам ефективніше разом рухатися вперед шляхом європейської інтеграції.

"Україна, Грузія, Молдова мають особливий статус асоційованих партнерів у наших відносинах із ЄС. Ми всі зробили свій європейський вибір, підписали Угоду про асоціацію, і ми, звісно, хотіли б стати членами ЄС у майбутньому. Ми сьогодні погодилися формалізувати цей статус і разом продовжувати рухатися шляхом до європейської інтеграції", - пояснив він.

Кулеба розповів, що "Асоційоване тріо" включає три основні елементи, а саме: структуризацію консультацій щодо європейської інтеграції між трьома міністерствами закордонних справ, залучення до діалогу з європейськими інституціями та членами ЄС, а також координацію позицію країн у рамках Східного партнерства.

"Ми також демонструємо цим меморандумом, що Україна, Грузія та Молдова активно працюватимуть у напрямі європейської інтеграції, і ми разом рухатимемося до успішних рішень у цьому напрямі", - додав він.

Глава МЗС України уточнив, що країни працюватимуть у сфері секторальної співпраці, а також поступової інтеграції у внутрішній ринок ЄС.

"Виходячи з того, що наразі наші країни стоять перед серйозними безпековими викликами, ми погодилися розвивати безпековий напрям у нашій спільній роботі для того, щоб підтримувати стабільність у нашому регіоні", - пояснив він.

За словами Кулеби, "Асоційоване тріо" також має відіграти важливу роль у тому, щоб підготувати наступну зустріч Східного партнерства.

"Україна, Грузія та Молдова вважають, що наші цілі щодо нашого руху в напрямі ЄС дуже амбітні й дуже важливі, і ми вважаємо, що нам потрібно поглиблювати наші відносини з країнами ЄС, і ми маємо переглянути всі наші відносини та наголосити ще раз, що наші європейські наміри будуть основним інтересом у роботі всіх наших партнерів", - додав він.

Віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані, у свою чергу, зазначив, що Україна, Грузія та Молдова мають спільну мету майбутнього членства в ЄС і хотіли б відновити єдність з європейськими країнами. "Ми поділяємо історичні зв'язки та цінності ЄС. Це наш суверенний вибір, і жодна держава не може змінити напрямок у нашому русі в ЄС", - наголосив Залкаліані.

Він зазначив, що на базі цього меморандуму міністерства закордонних справ працюватимуть разом, щоб посилити політичний діалог і економічну та секторальну інтеграцію з ЄС.

"Наші пріоритети включають також розширення діалогу "Асоційованого тріо" з Європейською комісією про співпрацю в цифровій трансформації, "зеленій" економіці, транспортному секторі та досягнення максимальної інтеграції в ринок ЄС на базі поглибленої Угоди про асоціацію, а також поглиблення нашої співпраці з ЄС у питаннях безпеки", - зазначив глава МЗС Грузії.

В. о. прем'єр-міністра, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокой повідомив, що підписанням меморандуму три країни ще раз підтвердили свої європейські наміри, велику зацікавленість в амбітних цілях Східного партнерства і готові для цього робити свій великий внесок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА