12:20 05.04.2021

Суд визнав рішення ОВК №87 про перерахунок голосів на двох виборчих дільницях Прикарпаття безпідставним – "ОПОРА"

2 хв читати
Суд визнав рішення ОВК №87 про перерахунок голосів на двох виборчих дільницях Прикарпаття безпідставним – "ОПОРА"

Івано-Франківський окружний суд розглянув кілька справ щодо рішень про перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях, які ухвалила ОВК №87 під час встановлення підсумків голосування на довиборах до ВР, що відбулися 28 березня, повідомляє Громадянська мережа "ОПОРА" в понеділок.

Зазначається, що всі розглянуті справи було відкрито за позовами кандидата в народні депутати Олександра Шевченка.

"У більшості випадків (за 6 дільницями) рішення суду першої інстанції - дії ОВК визнати правомірними, позивачеві повністю відмовити в задоволенні позовів", - ідеться в повідомленні.

У ньому зазначається, що, за оцінкою аналітиків і юристів "ОПОРИ", суди підтримали підхід ОВК щодо необхідності формального дотримання вимог закону та  визнавали правомірними дії ОВК щодо направлення на повторний підрахунок тих ДВК, у яких: сейф-пакети з протоколами були відкриті; відсутні підписи або прізвища всіх членів ДВК на сейф-пакетах; виявлено механічне пошкодження пакета з виборчою документацією; на сейф-пакетах не було печатки та прізвищ з ініціалами членів ДВК (на пакеті були лише підписи).

За твердженням представників кандидата Шевченка, планується апеляційне оскарження цих судових рішень.

Водночас суд визнав безпідставним рішення ОВК №87 про перерахунок на двох виборчих дільницях (№260012 і №260078), зазначивши, що наявність механічного пошкодження пачки з невикористаними бюлетенями, відсутність зазначення виду виборів і номера округу на пакетах не є свідченням "розпечатування документації".

"Суд відмовив у задоволенні вимог щодо врахування даних первинних протоколів ДВК, складених до перерахунку (будуть враховуватися дані, отримані під час перерахунку). Отже, суд надав оцінку рішенню ОВК, але не створив проблем із виконанням судового рішення та внесенням змін у дані підсумків голосування", - цитують в "ОПОРІ" старшого радника "ОПОРИ" з юридичних питань Ольгу Коцюрубу.

Зазначається, що останнє слухання стосувалося розгляду справи про призначення перерахунку на ДВК №260010 (с. Горохолина).

Суд попросив сторони надати додаткові документи. Рішення ще не прийняте, суд пішов у нарадчу кімнату.

"Окрім того, кандидат Олександр Шевченко оскаржив до суду дії та рішення ОВК щодо визнання недійсним голосування на п'яти дільницях за результатами повторного підрахунку. Їх судовий розгляд розпочинається з 5 квітня. "ОПОРА" організувала прямі трансляції засідань, які можна переглянути на фейсбук-сторінці "Громадські омбудсмени із захисту виборчих прав", - повідомляють в організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА