19:23 08.05.2021

Зеленський: Ми можемо і повинні зробити все, щоб не допустити нової війни у майбутньому

2 хв читати
Зеленський: Ми можемо і повинні зробити все, щоб не допустити нової війни у майбутньому

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з робочим візитом в Луганській області, звернувся до українців у День пам'яті і примирення в 76-ту річницю закінчення Другої світової війни.

"Сьогодні, як і в минулому році, я перебуваю на Луганщині, в Міловському районі, неподалік села Півнівка, де в грудні 42-го року почалося вигнання гітлерівських окупантів з української землі. Сьогодні в цьому місці з’явився Дзвін Пам’яті. Кожен його удар означає, що ми ніколи не забудемо, що зробили наші предки, щоб наступні покоління українців могли вільно жити на своїй землі, у своїй державі в мирі та злагоді. Вічна пам'ять усім, хто загинув під час Другої і, вірю, останньої світової війни", - заявив Зеленський у відеозверненні до українців в 76-ту річницю закінчення Другої світової війни.

За словами президента, "в ніч на 9 травня відбулося падіння режиму, який перешкоджав фізичному існуванню всього людства".

"У 1945 році, в ніч з 8 на 9 травня, планета зустріла першу хвилину миру. На одну хвилину людство чекало шість років....гинуло щонайменше 20 людей щохвилини. І тому ця мить мала таке значення. Це було падіння режиму, який стояв на шляху людства до подальшого фізичного існування як такого. Це була капітуляція режиму, який загороджував людству шлях у світ без антисемітизму, ксенофобії, расизму й нетерпимості", - сказав він.

"За квиток у цей світ наші предки заплатили понад вісім мільйонів. Понад вісім мільйонів людських життів. Понад вісім мільйонів загиблих українців. Більше, ніж населення Києва, Одеси, Харкова, Львова та Дніпра разом узятих", - додав Зеленський.

Зеленський наголосив на необхідності збереження пам'яті про загиблих і недопущення нової війни.

"Щороку ми згадуємо найстрашнішу катастрофу в історії людства. Щороку говоримо про її жахливі наслідки. Щороку разом з усім цивілізованим світом кажемо: ніколи знову. Never again. Ми не можемо уникнути війни в минулому. Але можемо й маємо зробити все, щоб ніколи не допустити нової війни в майбутньому", - сказав президент.

Глава держави також додав, що "всі світові лідери мають показувати, що людство вивчило урок 1939-1945 років назавжди. Усвідомлює наслідки війни й не допустить подібного ніколи знову".

"Чи не настав час людству змінити формулювання й говорити не "Друга світова війна", а "Друга й ОСТАННЯ світова війна"? Не давати шансу та ймовірності нової війни навіть на вербальному рівні... світ має сказати: "У 1939-1945 роках тривала ОСТАННЯ світова війна", - підсумував президент України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА