11:41 15.07.2022

Джонсон закликає політиків, які зняли кандидатури на посаду прем'єра, не підтримувати Ріші Сунака

3 хв читати
Джонсон закликає політиків, які зняли кандидатури на посаду прем'єра, не підтримувати Ріші Сунака

Британський прем'єр Борис Джонсон, який іде у відставку, закликав претендентів, котрі вибули з перегонів на посаду голови Консервативної партії та прем'єра країни, підтримати будь-яку кандидатуру, крім ексміністра фінансів Ріші Сунака, пише видання The Times із посиланням на джерела.

"Борис Джонсон закликає кандидатів, які вибули з перегонів на посаду лідера консерваторів, підтримувати "кого завгодно, крім Ріші", - пише The Times.

За словами співрозмовників видання, прем'єр вважає, що ексглава британського Мінфіну "не повинен стати прем'єр-міністром". Джерела розповіли, що співробітники Даунінг-стріт відчувають до Сунака особисту ворожість.

"Усі в команді Даунінг-стріт, 10 ненавидять Ріші. Це особисте. Це має ворожий характер. Вони не засуджують Саджида Джавіда (колишній глава МОЗ - ІФ) за повалення Джонсона. Вони звинувачують у цьому Ріші. Вони вважають, що він планував це протягом місяців", - наводить The Times слова джерела.

При цьому сам Джонсон заявив, що не має наміру підтримувати жодного кандидата на посаду наступного лідера або публічно втручатися в перегони.

Однак, за словами одного з обізнаних джерел The Times, Джонсон, напевно, прихильно ставиться до кандидатури глави МЗС Ліз Трасс. Також він, як з'ясувалося, готовий вітати на посаді прем'єра й молодшого міністра з торгової політики Великої Британії Пенні Мордонт, якщо вона обжене Сунака.

Напередодні Sky News повідомив, що Ріші Сунак та Пенні Мордонт набрали найбільше голосів у другому турі виборів лідера консерваторів. Із боротьби за посаду британського лідера вибула генеральний прокурор Суелла Браверман.

Отже, за посаду лідера торі та прем'єра Великої Британії продовжують боротися п'ять кандидатів: колишній глава Мінфіну Сунак (101 голос у другому турі), міністр із торгової політики Великої Британії Мордонт (83 голоси), глава МЗС Трасс (64 голосів), ексміністр із питань рівності та місцевого самоврядування Кемі Баденох (49 голосів), голова спеціального комітету в закордонних справах Палати громад Том Тугендхат (32 голоси).

Раніше цього тижня у першому турі з боротьби вибули колишній глава британського МЗС Джеремі Гант і нинішній глава Мінфіну Надім Захаві. Політики не змогли подолати планку в 30 голосів, необхідних для виходу в наступний тур.

Третій тур голосування призначено на понеділок, 18 липня.

Процес вибору нового лідера партії розпочався 13 липня. Консервативна партія проведе низку голосувань доти, доки не залишиться два кандидати. Після цього члени партії мають обрати свого лідера до дедлайну, встановленого так званим комітетом 1922 (парламентською групою від Консервативної партії в Палаті громад Великої Британії).

8 липня Джонсон заявив, що згоден піти у відставку, але після того, як консерватори оберуть нового лідера партії.

Джонсон – прем'єр-міністр Великої Британії з 24 липня 2019 року.

Основною причиною майбутньої відставки Джонсона британські ЗМІ вважають низку скандалів, фігурантом яких він став останніми місяцями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА