19:05 16.06.2021

Замість запровадження чітких правил проти впливу олігархів на державу влада намагається призначати олігархами неугодних - Княжицький

3 хв читати
Замість запровадження чітких правил проти впливу олігархів на державу влада намагається призначати олігархами неугодних - Княжицький

Президентський законопроект про олігархів ґрунтується на принципі фактичного призначення олігархами неугодних владі осіб, вважає народний депутат Микола Княжицький (фракція "Європейська солідарність").

Водночас, за словами Княжицького, законопроект, який подали депутати з фракцій "Європейська солідарність", "Батьківщина" і "Голос", визначає чіткі правила та критерії визначення олігархів та інструменти для обмеження їхнього впливу на противагу законопроекту, запропонованому президентом.

"У його (президента Володимира Зеленського - ІФ) проекті статус олігарха надає Рада національної безпеки і оборони, яка не має повноважень проводити будь-які перевірки або дослідження. Наприклад, щодо встановлення монопольного статусу або впливу на ЗМІ. Відтак, відкривається шлях до свавілля, коли "кожен з вас "президент" - "олігарх", - наводить слова Княжицького прес-служба "Євросолідарності".

За його словами, в законопроект опозиції закладено інший принцип - боротися треба не з олігархами, а з корупцією, яку олігархи множать через належні їм монополії та ЗМІ.

"Рішення про надання статусу олігарха приймає НАЗК (Національне агентство з питань протидії корупції - ІФ) і тільки за результатами низки перевірок та експертиз. Завдяки цьому олігархами визнають не тих, кого президент просто не любить, а тих, щодо кого є юридичні підстави", - уточнив нардеп.

Він також зазначив, що в проекті опозиції закладена норма, яка передбачає роботу НАЗК у зв'язці з Антимонопольним комітетом.

"НАЗК веде відповідні реєстри декларацій і перевіряє спосіб життя чиновників. НАЗК проводить всі необхідні перевірки і притягує чиновників до відповідальності. Тобто воно вже сьогодні готове виконувати цей закон", - наголосив Княжицький.

Водночас, за його словами, РНБО наразі "ні до чого не готова", і навіть якщо вона "запуститься, то щонайменше через рік, коли за кошти платників податків сформують для неї необхідну інфраструктуру - таку ж, яка вже зараз є у НАЗК".

Нардеп заявив, що "законопроект Зеленського виписаний так, що в Україні реальні олігархи під цей статус можуть не потрапити":

"Наприклад, якщо особа володіє телеканалом, вона не може визнаватись олігархом, але якщо у неї є, приміром, блог або який-небудь канал у Telegrami, тоді так, держава буде готова визнати її олігархом".

"За умов відсутності будь-якої процедури олігархом будуть визнавати кожного, хто не подобається президенту. Звичайна диктатура. Альтернативний (законопроект - ІФ) пропонує чіткі критерії, які перевіряються на кожному етапі. Зокрема, перевіряється вартість активів, встановлюється наявність потенційного впливу на ключових державних посадовців (їх перелік є в законопроекті), визначається вплив на ЗМІ, причому не лише корпоративний, як пропонує президент, а і через фінансування. Ми не сприймаємо боротьбу з блогерами, яку президент пропонує вважати деолігархізацією, і зосереджуємося тільки на телеканалах", - наголосив Княжицький.

Він також додав, що між двома законопроектами є суттєві відмінності, які стосуються можливих наслідків для осіб, яких визнали олігархами, впливу олігархів на суспільство через підконтрольні їм ЗМІ та фінансування ними кандидатів під час виборчих кампаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА