12:10 17.06.2021

Рада збере 300 голосів для внесення змін до Конституції в частині децентралізації - Чернишов

2 хв читати
Рада збере 300 голосів для внесення змін до Конституції в частині децентралізації - Чернишов

Верховна Рада збере 300 голосів, необхідних для внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, вважає міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

"Після остаточного узгодження позицій і реєстрації проекту - будуть (голоси - ІФ). Але в будь-якому разі йдеться про 2022 рік", - сказав Чернишов в інтерв'ю ZN.UA, розміщеному в четвер на сайті видання.

Він наголосив, що необхідні закони можуть бути оперативно ухвалені, так само як і зміни до Конституції.

"Закони - дуже важливі. І Конституція важлива. Це питання життєдіяльності громад та запуску механізму їхньої відповідальності. Всі законопроекти готові, і я не бачу тут проблем", - заявив міністр.

"Ви побачите, що реформа системи державного управління буде найкращою реформою, яку здійснила Україна за останній рік", - додав він.

Що стосується можливості зміни форми державного правління в Україні на президентську республіку, Чернишов уточнив, що "нерідко це єдиний шлях для швидких реформ і структурних змін", однак для України це передчасне питання.

Водночас він висловив упевненість, що майбутні префекти на місцях мають бути підзвітні безпосередньо президенту, а не Кабінету Міністрів.

"Ми обговорюємо це питання і цю частину можливих змін до Конституції. Хоча я, зі свого боку, впевнений, що це - абсолютна вертикаль президента України. Я готовий це пояснювати і не бачу в цьому жодних суперечностей, на які ви натякаєте. Ми не можемо ігнорувати нинішній стан держави. Передусім зовнішньополітичні, територіальні особливості, а також внутрішню нестабільність з огляду на незавершеність реформ. І тут має бути дуже чітка вертикаль управління з досить швидкою реакцією її глави. Тільки президент може дати необхідний заряд енергії цій конструкції і гарантувати безпеку держави", - заявив Чернишов.

Відповідаючи на запитання про можливість громад стати юридичними особами, він уточнив, що територіальна громада є основним суб'єктом самоврядування.

"Ніхто не піддає це сумніву", - наголосив міністр.

"Зараз працюємо над посиленням правосуб'єктності, додаткове регулювання передбачаємо шляхом внесення змін до Конституції та відповідного законодавства. Працюємо над цим спільно з Радою Європи", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА