18:17 09.04.2021

ЦВК встановила результати виборів в окрузі №50 у Донецькій області й оголосила Аксьонова переможцем

3 хв читати
ЦВК встановила результати виборів в окрузі №50 у Донецькій області й оголосила Аксьонова переможцем

Центральна виборча комісія (ЦВК) на засіданні в п'ятницю встановила результати проміжних виборів народного депутата України, що відбулися 28 березня в одномандатному виборчому окрузі №50 (центр - Покровськ Донецької області).

"За даними протоколу, народним депутатом України обрано Андрія Аксьонова. За нього проголосувало 19 949 виборців, що становить понад 64% від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Відповідний протокол ЦВК підписали всі присутні на засіданні члени комісії", - йдеться в повідомленні управління комунікації секретаріату ЦВК.

У комісії також повідомили, що отримали велику кількість звернень та звинувачень щодо реєстрації Аксьонова кандидатом у народні депутати, у зв'язку з чим зазначають, що могли діяти виключно згідно з Конституцією та законами України.

"Закон України "Про вибори народних депутатів України" чітко визначає перелік підстав для відмови в реєстрації кандидата в народні депутати України та скасування його реєстрації, і цей перелік є вичерпним. Звинувачення будь-якого кандидата в сепаратизмі чи будь-якому злочині, в тому числі і порушення кримінальної справи, не є підставою для відмови в реєстрації чи скасування реєстрації кандидата в народні депутати України, оскільки такі діяння мають встановлювати в судовому порядку. Лише в разі набрання щодо кандидата в депутати законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину комісія може відмовляти чи скасовувати реєстрацію кандидатів", - йдеться в повідомленні.

У ЦВК також зазначили, що питання реєстрації Аксьонова кандидатом було предметом судового розгляду, і за його результатами суди констатували відсутність підстав для скасування його реєстрації.

"На сьогодні законодавство України не передбачає ні можливості, ні механізму скасування реєстрації кандидатом у народні депутати особи, у якої виявлено громадянство іншої держави, поки ця особа є громадянином України, або з будь-яких інших причин, прямо не передбачених законом", - йдеться в повідомленні.

У комісії наголошують, що питання наявності подвійного громадянства чи причетності окремих осіб до антидержавної діяльності виходять за межі її компетенції.

У ЦВК також нагадали, що раніше пропонували врегулювати це питання на законодавчому рівні, зокрема, щоб комісія могла відмовити в реєстрації кандидату в народні депутати у разі надходження звернення Служби безпеки України щодо здійснення цією особою сепаратистської, терористичної, диверсійної чи розвідувально-підривної діяльності. "Разом із тим пропозиції комісії були розкритиковані, а натомість інших механізмів законодавчого врегулювання запропоновано не було", - йдеться в повідомленні.

У комісії також повідомили, що Рада національної безпеки і оборони України 26 лютого визначила окремим державним органам низку завдань для врегулювання на законодавчому рівні питань неприпустимості участі у виборах осіб із подвійним громадянством, і до роботи над цим завданням залучена, зокрема, й ЦВК.

Аксьонов уродженець Донецької області, з 2015 року є мером м. Добропілля. У ЗМІ було оприлюднено докази того, що Аксьонов виїжджав до окупованого Криму, де отримав паспорт громадянина РФ. Пізніше його звинувачували в підробленні документів та розтраті майна, а потім оголосили в розшук; він лікувався в Німеччині, 2019 року повернувся в Україну, після чого був відсторонений від посади міського голови, але в 2020 році знову переобрався на неї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА