17:27 05.05.2021

ЦВК відмовила Вірастюку в реєстрації народним депутатом України

3 хв читати
ЦВК відмовила Вірастюку в реєстрації народним депутатом України

Центральна виборча комісія України на засіданні в середу, 5 травня, відмовилася реєструвати Василя Вірастюка народним депутатом України.

"ЦВК постановляє: встановити відсутність правових підстав для реєстрації Вірастюка Василя Ярославовича народним депутатом України згідно з поданою ним заявою, зареєстрованою в ЦВК 27 квітня. Копію цієї постанови надіслати Вірастюку, а постанову оприлюднити на офіційному сайті ЦВК", - заявила член комісії Вікторія Глущенко на засіданні.

Вона уточнила, що причина відмови в реєстрації - рішення суду про скасування результатів виборів в одномандатному виборчому окрузі №87, яке позбавляє ЦВК підстав для реєстрації Вірастюка.

 

Як повідомлялося, в окрузі №87 на додаткових виборах до парламенту перемогу здобув представник партії "Слуга народу" Василь Вірастюк, набравши 31,25% голосів. Його конкуренти – представник від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко та представник Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Руслан Кошулинський – набрали 29,69% та 28,86% відповідно. Центральна виборча комісія України на засіданні 5 квітня визнала вибори в окрузі такими, що відбулися.

Перед тим Івано-Франківський окружний суд розглянув кілька справ стосовно рішень про перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях, які ухвалила ОВК №87 під час встановлення підсумків голосування. Усі розглянуті справи було відкрито за позовами кандидата Шевченка. У більшості випадків (щодо шести дільниць) рішення суду першої інстанції - дії ОВК визнати правомірними, позивачу повністю відмовити в задоволенні позовів. Ці рішення було оскаржено.

Згодом Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправними і скасував усі постанови ОВК №87 про визнання голосування на п'яти дільницях недійсними. У Громадянській мережі "ОПОРА" повідомили, що на деяких з ним за результатами повторного підрахунку голосів було встановлено невідповідність кількості бюлетенів за кандидата Шевченка.

16 квітня ЦВК прийняла для обробки протокол окружної виборчої комісії №87 із позначкою "уточнений". Голова комісії Олег Діденко розповів про наявність двох судових справ щодо складання уточненого протоколу окружною комісією.

21 квітня Верховний Суд України ухвалив скасувати рішення суду першої інстанції, яким було визнано бездіяльність ЦВК і на неї було покладено зобов'язання встановити результати виборів та визнати обраним народного депутата в окрузі №87 (центр - м. Надвірна Івано-Франківської області).

27 квітня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду (КАС ВС) відмовив у задоволенні позову кандидата в народні депутати за округом №87 Олександра Шевченка, визнавши правомірним рішення Центральної виборчої комісії зі встановлення результатів проміжних виборів.

2 травня Велика палата Верховного Суду частково задовольнила апеляційну скаргу кандидата в народні депутати за округом №87 Олександра Шевченка на рішення Верховного Суду від 28 квітня 2020 року та визнала протиправними дії ЦВК зі встановлення результатів виборів в окрузі №87. Також суд визнав протиправним і скасував протокол ЦВК від 22 квітня 2021 року, яким встановлено результати виборів і Вірастюк визнаний переможцем в окрузі №87.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА