10:52 12.07.2021

Партія президента Молдови Санду отримає 63 зі 101 мандата в парламенті

2 хв читати
Партія президента Молдови Санду отримає 63 зі 101 мандата в парламенті

Партія "Дія і солідарність" (PAS), яка підтримує проєвропейського президента Молдови Майю Санду, отримає абсолютну більшість мандатів у новому парламенті республіки, свідчать попередні результати проведених у неділю дострокових парламентських виборів.

Згідно з цими результатами, оприлюдненими в понеділок вранці Центральною виборчою комісією, PAS отримує близько 52,72% голосів виборців. Слідом іде Блок комуністів і соціалістів - трохи більше ніж 27,24% і партія "Шор" - 5,75% голосів виборців. Решта партій не долає поріг у 5% голосів для проходження в парламент. Зокрема, блок Ренато Усатого набирає близько 4,1%, Демократична партія - 2,33%, партія "Платформа DA" - 1,81% голосів. Ще дві партії набрали трохи більше за один відсоток, решта - менше. Загалом у виборах брали участь 20 партій, два виборчі блоки й один незалежний кандидат.

У ЦВК уточнили, що це - попередні дані, після обробки 99,86% протоколів для голосування. У виборах взяли участь 1 477 574 людини, що становить 48,41%. На 150 виборчих дільницях за кордоном проголосували понад 212 тис. виборців, на 41 дільниці для жителів Придністров'я - трохи більше ніж 18 тис. людей.

За попередніми підрахунками, після перерозподілу голосів партій, які не пройшли до парламенту, PAS отримає 63 зі 101 мандата в новому парламенті. Це означає, що пропрезидентська партія може самостійно сформувати уряд й ухвалювати будь-які рішення.

Блок комуністів і соціалістів колишніх президентів Молдови Володимира Вороніна та Ігоря Додона - 32 мандати, партія "Шор" - 6 мандатів. Раніше Блок комуністів і соціалістів заявив, що сформує в парламенті дві фракції. Це означає, що у Партії соціалістів буде 21 мандат, а у Партії комуністів - 11 мандатів.

Остаточні результати виборів буде підбито протягом п'яти днів - до 19 липня. Конституційний суд розгляне питання про затвердження результатів виборів до 25 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА