16:02 17.02.2021

Обсяг державних запозичень у 2021 році становитиме приблизно 60% бюджету України - Гройсман

2 хв читати
Обсяг державних запозичень у 2021 році становитиме приблизно 60% бюджету України - Гройсман

У 2021 році український уряд планує взяти майже 700 млрд грн запозичень, що становить приблизно 60% державного бюджету, заявив в інтерв'ю телеканалу ATR лідер партії "Українська стратегія Гройсмана" Володимир Гройсман.

Розповідаючи про скорочення програм капітальних інвестицій, він зазначив, що єдиною можливістю для підтримки бізнесу на сьогодні є програма держкредитування "5-7-9%", однак і вона, за словами Гройсмана, працює не так, як варто було б, оскільки позики за нею отримали лише 13% від заявників, а загальний обсяг кредитів ледь перевищує 20 млрд грн, у той час як втрати підприємців через пандемію оцінюються у сотні мільярдів.

"Із 2 млн підприємців в Україні кредити отримали приблизно 8 тисяч - це зіставна допомога? (...) Водночас цього року ми бачимо, що обсяг державних запозичень становитиме понад 700 млрд грн - 60% бюджету. Це борги, які додатково ляжуть на плечі всіх українців", - зазначив політик.

Він наголосив, що така ситуація ставить під загрозу подальший розвиток країни.

За словами Гройсмана, ще півтора роки тому Україна була державою, яка стоїть на хороших економічних позиціях і має непогані економічні перспективи - і всередині, і після виходу на глобальні ринки, однак за відносно невеликий проміжок часу весь запас міцності був знищений.

Політик обвинуватив у погіршенні економічної ситуації у країні поточний склад українського уряду, дії якого він назвав неадекватними. Крім того, Гройсман заявив, що Кабмін Шмигаля не бажає помічати проблеми і труднощі українців.

Колишній прем'єр-міністр наголосив, що в ситуації, що склалася, головним національним інтересом має стати створення умов, які допоможуть українцям жити в достатку, а бізнесу - почати інвестування спочатку у свій розвиток, а потім і в розвиток країни.

"Ось наразі сировинні ринки пішли у зростання. Це добре. Експортери відчуватимуть себе стабільно, привезуть до країни більше валютної виручки. Але це тенденція на 2-4-6 місяців, і вона не вплине на створення тут нових робочих місць, створення додаткової вартості. Всередині країни все одно залишається купа проблем, а адекватної програми їх подолання - немає. Це доведеться виправляти", - резюмував Гройсман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА