13:05 01.04.2021

Захворюваність на COVID-19 в Україні стабілізується протягом двох тижнів - KSE

2 хв читати
Захворюваність на COVID-19 в Україні стабілізується протягом двох тижнів - KSE

Захворюваність на COVID-19 в Україні стабілізується за найближчі два тижні, прогнозують у Київській школі економіки (KSE).

"Ми можемо очікувати стабілізації протягом найближчих двох тижнів. Завантаженість ресурсів медичної системи продовжує зростати, але вже меншими темпами. Темпи зростання госпіталізацій впали вдвічі - до 6% за тиждень. Розрив між кількістю госпіталізованих та виписаних також скоротився вдвічі й становить 15%" - сказав керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганиченко під час прес-брифінгу в Києві в четвер.

Водночас, за словами Ганиченка, за кількістю виявлених випадків на 100 тис. населення Україна вийшла на максимальний європейський рівень, що спостерігався протягом осінньої хвилі.

"Україна традиційно в п'ятірці великих країн Європи з найбільш критичною ситуацією з COVID-19 (Чехія, Польща, Швеція, Україна, Румунія). В Україні рівень тестувань і коефіцієнт виявлення випадків одні з найгірших у Європі. Цього тижня Україна вже вийшла на третє місце за рівнем смертності серед великих країн Європи", - сказав він.

Експерт додав, що добова кількість померлих у країні продовжує зростати і вже на третину перевищує середню кількість померлих у попередній хвилі.

"Ми очікуємо, що смертність продовжить зростати ще орієнтовно два тижні. (...) За середнім сценарієм до кінця червня 2021 року ми можемо очікувати до 55 тис. померлих (сумарно з початку пандемії). У другому кварталі 2021 року очікується така сама кількість померлих, як за 2020 рік. Якщо говорити про діапазон, то з початку 2020 року до кінця червня 2021 року слід очікувати від 40 до 75 тис. померлих", - сказав Ганиченко.

Крім цього, в KSE рекомендують упроваджувати посилені карантинні обмеження в Хмельницькій області, де один із найбільших рівнів госпіталізацій.

"Понад 50% регіонів (13) за показниками мають входити до "червоної" зони, однак Рівненська та Черкаська області за рішенням комісії з ТЕБ та НС залишилися в "помаранчевій" зоні, оскільки завантаженість кисневих ліжок там була не надто велика", - пояснив Ганиченко.

Він також зазначив, що Україна виконала мінімальний план у 250 тис. щеплень проти COVID-19 до кінця березня, але з відставанням від цільового плану на шість днів. Водночас в Україні один із найнижчих темпів вакцинації серед великих країн Європи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА