19:00 01.04.2021

Банкіри очікують сезонного зміцнення курсу гривні у II кв.-2021

4 хв читати
Банкіри очікують сезонного зміцнення курсу гривні у II кв.-2021

Курс гривні після ослаблення наприкінці березня зміцниться у другому кварталі за рахунок зростання продажу валюти аграріями перед початком польових робіт, до такої думки схиляється більшість банкірів, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна".

"Найближчим часом гривня отримуватиме підтримку від продажу іноземної валюти аграріями під час проведення весняних польових робіт, що, найімовірніше, приведе до невеликого зміцнення нацвалюти", - сказав начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.

На його думку, найвірогіднішим діапазоном коливань обмінного курсу у другому кварталі видається діапазон 27-28 грн/$1, із помірним вектором руху в бік тимчасового зміцнення.

Блінов додав, що, незважаючи на невизначеність із перспективами карантину, навряд чи фактор їх посилення стане визначальним драйвером українського валютного ринку в другому кварталі.

Його думку поділяє головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій, який очікує сезонного зміцнення гривні у другому кварталі до 27,0-27,5 грн/$1 і прогнозує, що, за можливості, НБУ спробує поповнити резерви за рахунок викупу надлишкової пропозиції іноземної валюти.

"Додатковий позитивний фон для гривні може бути створений активними переговорами з МВФ щодо першого перегляду чинної програми SBA та прискоренням поки що досить повільних темпів вакцинації населення", - зазначив аналітик.

Схожу думку висловив директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Микола Войтків, який прогнозує ревальвацію курсу гривні з перспективою зміцнення до 27,00 грн/$1.

"Зважаючи на збереження високих цін на основні товарні позиції українського експорту, початок посівної кампанії (сезонний фактор збільшення продажу валюти з боку агробізнесу), наявність інтересу до вкладень в ОВДП з боку нерезидентів, я не очікую зростання курсу вище ніж 28 грн/$1", - пояснив він.

Крім того, посилення карантинних заходів та низькі темпи вакцинації в Україні обмежують відновлення попиту на валюту і з боку населення (туристичні поїздки), і бізнесу, особливо у сфері торгівлі, зазначив експерт Акордбанку.

Він зазначив, що також важливим є фактор досягнення домовленостей із МВФ, що може посилити курс, а поведінка регулятора на міжбанку визначатиме глибину зміцнення курсу, і малоймовірно, що вона буде такою, як два роки тому (25-26 грн/$1).

"Є шанс реалізувати вихід із коридору 27,60-28,00 грн/$1 вниз вже у квітні з цілями 27,0-27,2 грн/$1, чому сприятиме фактор сезонності і, як і раніше, негативна реальна ставка в США проти позитивної реальної ставки в Україні", - зазначив начальник управління дилінгових операцій банку "Південний" Олег Ропяк.

Він додав, що зміцнення індексу долара у світі не давало гривні можливості показати більш виражену тенденцію до зміцнення.

Як вважає радник голови правління Кредитвест Банку Василь Невмержицький, ситуативний дисбаланс між попитом та пропозицією викличе ще не одну хвилю девальвації гривні, але загалом більшість чинників дають підстави прогнозувати зміцнення нацвалюти щонайменше до осені.

"Головним чином йдеться про приплив іноземного капіталу за рахунок відкриття ринку землі, програми приватизації, легалізації грального бізнесу, залучення інвесторів у частині розробки родовищ корисних копалин", - зазначив Невмержицький.

За його словами, є всі підстави вважати, що попит нерезидентів на ОВДП відновиться, що забезпечить стабільний додатковий обсяг пропозиції валюти на міжбанку і, у свою чергу, посприяє зміцненню гривні в другому кварталі до 27,3-27,5 грн/$1, навіть із урахуванням інтервенцій НБУ з викупу надлишкової пропозиції у резерви.

Директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін також прогнозує невелике укріплення курсу гривні.

"Погіршення ситуації з коронавірусом, негативні сигнали від МВФ поки що не вплинули на курсову стабільність. Навпаки, ми бачимо, що тренд розвертається у бік зміцнення гривні на тлі активного продажу валюти аграріями для підготовки до посівної кампанії. За нашими прогнозами, курсовий коридор на другий квартал 2021 року - 27,50-28 грн/$1", - зазначив експерт.

Він додав, що іноземці, як і раніше, цікавляться українським держборгом, незважаючи на зменшення обсягів. За його словами, нерезиденти реінвестують кошти у нові випуски ОВДП за рахунок колишніх погашень.

"Останнім часом операції нерезидентів із ОВДП не здійснюють визначального впливу на курсоутворення, як це було у 2019 році. Важливо зазначити, що минулого тижня відбулося суттєве погашення ОВДП у власності нерезидентів і вплинуло на загальний балансовий показник у бік зменшення", - пояснив недавні коливання на ринку начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Блінов.

Він додав, що наразі апетит інвесторів до emerging markets дуже нестійкий, і розраховувати на домінування припливу іноземного капіталу на українському валютному ринку не варто.

Аналітики ОТП Банку, коментуючи деяке ослаблення нацвалюти наприкінці березня, зазначили, що зміцнення долара США посилило тиск на курс гривні, що також співпало з погашенням ОВДП у портфелях у нерезидентів, що вивели свої ресурси, і виплатами ПДВ, на які ринок реагує заздалегідь.

"При цьому продавці на очікуваннях зростання курсу призупиняють продаж і займають позиції спостерігачів, а панічно налаштовані покупці, які відкладали до найкращого курсу свої контракти, навпаки, ухвалювали різкі рішення про купівлю, розуміючи, що курс йде вгору", - зазначили вони.

Експерт очікує наступного етапу зниження інтересу нерезидентів до ОВДП у середині квітня перед прогнозованим підвищенням облікової ставки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА