18:55 08.04.2021

КС визнав неконституційними повноваження Кабміну щодо встановлення мінімальної пенсії постраждалим від Чорнобильської катастрофи

2 хв читати
КС визнав неконституційними повноваження Кабміну щодо встановлення мінімальної пенсії постраждалим від Чорнобильської катастрофи

Конституційний Суд України (КС) визнав неконституційною норму закону, якою Верховна Рада надала повноваження Кабінету Міністрів визначати мінімальний розмір пенсій за інвалідністю громадянам України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Як повідомляє відділ комунікації КС та правового моніторингу, таке рішення ухвалив другий сенат КС 7 квітня за конституційною скаргою громадянина України Олександра Дяченка та інших громадян щодо відповідності Основному закону підпункту 13 пункту 4 Розділу І Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 року № 76–VIII.

За інформацією КС, заявники є постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи та отримують державні пенсії за інвалідністю.

"Конституційний суд визнав ... неконституційною ч.3 ст. 54 Закону 796–XII в реакції Закону № 76–VIII Про надання Верховною радою повноважень Кабінету Міністрів визначати своїми актами мінімальні розміри пенсії за інвалідністю, яка настала внаслідок втрати працездатності або захворювання, а також пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи", - наголошується в повідомленні КС.

Відділ комунікації суду наголошує, що КС у своєму рішенні вказав на особливий статус осіб, які постраждали від катастрофи на ЧАЕС і, як наслідок, їх посилений соціальний захист згідно з основним законом.

"Держава може змінювати законодавче регулювання у сфері соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, але в разі зміни такого регулювання воно не має стосуватися обмежень... однак держава в особі Кабінету Міністрів України визначила в порядку мінімальні розміри державної пенсії за інвалідністю... в розмірах суттєво менших, ніж було гарантовано законом", - наголошується в повідомленні суду.

Крім того, КС у своєму рішенні зазначив, що "держава повинна відшкодувати збитки громадянам України, на яких поширюється дія ст.54 Закону № 796–XII, і розробити юридичний механізм відшкодування цієї шкоди.

КС відтермінував на три місяці втрату сили частини третьої ст.54 Закону № 796–XII в редакції Закону 76–VIII Про надання повноважень Верховною Радою України Кабінету Міністрів України визначати своїми актами мінімальні розміри пенсії за інвалідністю та встановив порядок виконання рішення суду.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА