10:44 10.06.2021

В Одесі трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами медцентру психічного здоров'я, залишили на кладовищі, розпочато розслідування

2 хв читати
В Одесі трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами медцентру психічного здоров'я, залишили на кладовищі, розпочато розслідування

На одеському кладовищі без нагляду виявили трьох чоловіків з інвалідністю, які є пацієнтами Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Під час моніторингу засобів масової інформації, мною було виявлено повідомлення про трьох залишених пацієнтів Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я. Чоловіки з інвалідністю: в одного - травма голови, в іншого немає обох ніг, третій - пересувається поповзом. Чоловіки стверджували, що їх вивезли з медустанови на кладовище. Там їх і знайшли небайдужі громадяни", - написала Денісова у Facebook у четвер.

Вона зазначила, що чоловіків тимчасово помістили в Одеський міський центр інтеграції осіб без певного місця проживання. Туди для встановлення всіх обставин в терміновому порядку виїхав її регіональний представник.

"Під час розмови з керівником центру вдалося з’ясувати, що 4 червня близько 16.30 до них "швидкою" було доставлено трьох чоловіків. Один з них підтвердив, що вони дійсно перебували на лікуванні в Одеському обласному медцентрі психічного здоров'я. У зазначеному закладі моєму представнику підтвердили, що знайдені чоловіки - їхні пацієнти, яких виписали напередодні за власним бажанням і за письмовою заявою. Та пояснили, що вказані особи перебували у задовільному психічному стані на момент огляду, до них не застосовували примусову госпіталізацію", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що всі троє чоловіків не були визнані судом недієздатними. Хворі мали можливість самовільно залишати медцентр і повертатися туди за бажанням.

"Проте, як люди з інвалідністю могли подолати відстань у 7 км, у медзакладі не пояснили", - наголосила Денісова.

Вона додала, що за цим фактом одеська поліція внесла відомості до ЄРДР і розпочала досудове розслідування за частиною 1 статті 135 КК - "завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу".

"Звертаюся до голови Національної поліції України з вимогою об’єктивного та неупередженого розслідування цього випадку та притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні прав згаданих громадян. Також звертаюся до міністра соціальної політики, міністра охорони здоров’я та голови Одеської обласної державної адміністрації щодо координації зусиль у відновленні прав цих громадян", - резюмувала омбудсмен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА