18:36 18.11.2020

Більшість громадян країн Євросоюзу підтримують вступ України до ЄС - опитування

3 хв читати
Більшість громадян країн Євросоюзу підтримують вступ України до ЄС - опитування

Вступ України до Європейського Союзу підтримують 55% громадян країн ЄС. Водночас приєднання України до НАТО підтримують 38%, свідчать результати опитування "Як сприймають Україну в країнах ЄС", проведеного у Франції, Німеччині, Італії та Польщі соціологічним агентством Kantar Profiles Division на замовлення Центру "Нова Європа".

"Більшість респондентів (55%) підтримують членство України в ЄС. Підтримка членства України в НАТО також значна (38%), але ця відповідь не отримала підтримки більшості", - зазначено у звіті за підсумками опитування, презентованому в середу.

Зазначається, що 21,5% респондентів підтримують приєднання України і до ЄС, і до НАТО.

При цьому головною перешкодою для вступу України до ЄС респонденти вважають корупцію - 43,1% опитаних заявили, що боротьба з корупцією є головним пріоритетом для України. Для порівняння, у 2015 році цей показник становив 37,5%.

Основною асоціацією з Україною опитані, як і у 2015 році, називають війну. При цьому кількість респондентів, які асоціюють Україну з військовим конфліктом, скоротилася - з 49% у 2015 році до 12% у 2020 році. Також Україна асоціюється з бідністю (10,8%) та іммігрантами (10,3%).

"На жаль, більшість респондентів пов’язують із українською державою негативні асоціації. Більшість із 10 найпопулярніших згадок - негативні, і цей тренд простежується у всіх країнах опитування. Винятком можна вважати Італію, яка має більше позитивних і нейтральних згадок у першій десятці асоціацій із Україною, ніж будь-яка інша країна опитування", - зазначають дослідники.

Водночас 23,6% респондентів заявили, що у них немає жодних асоціацій із Україною.

Російські наративи про Україну в досліджуваних країнах виявилися неефективними. Лише 0,8% респондентів вважають, що українці ведуть громадянську війну, а кількість тих, хто вважає Україну екстремістською/фашистською країною, становить менше ніж 0,2%.

"У 2020 році кількість респондентів, які асоціюють Україну з Росією становить 9,1%, тоді як лише п’ять років тому ця категорія була вдвічі більшою (18%). Це свідчить про чітке відмежування України від Росії і, відтак, про сприйняття української держави, яка є незалежною від Росії", - наголошують дослідники.

Найпопулярнішою відповіддю на запитання про те, яку підтримку варто надати Україні в боротьбі проти російської агресії (21,5%) є продовження санкцій ЄС щодо Росії. Найменш популярною - надання озброєнь.

Дослідження проводилося в період із 22 до 29 вересня 2020 року методом онлайн-опитування. Загалом було опитано 4 тис. респондентів віком від 18 до 65+ років, відібраних у такий спосіб, щоб пропорційно представляти різні групи за статтю, віком і регіонами проживання.

Коментуючи результати опитування, перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова зазначила, що МЗС України врахує їх у подальшій роботі.

"Для Міністерства закордонних справ України це дослідження є важливим джерелом інсайтів та інформації, які будуть враховані в Стратегії публічної дипломатії, над якою ми наразі працюємо", - написала вона в соцмережі Facebook.

Джапарова також повідомила, що МЗС України разом із Українським Інститутом розпочало дослідження в семи країнах (Франція, Німеччина, Угорщина, Польща, США, Туреччина та Японія) на предмет ставлення та очікування іноземної аудиторії до культури України та можливостей співпраці у сфері культури.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА