19:06 23.11.2020

Результати другого туру виборів мера жодним чином не вплинуть на загальну політичну ситуацію в Україні, вважають у "Голосі"

2 хв читати
Результати другого туру виборів мера жодним чином не вплинуть на загальну політичну ситуацію в Україні, вважають у "Голосі"

 Результати другого туру виборів мерів в 11 містах України, що відбувся минулої неділі, жодним чином не вплинуть на загальну політичну ситуацію в країні, сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови парламентської фракції партії "Голос" Ярослав Железняк.

"Як результат другого туру місцевих виборів може вплинути на загальну політичну ситуацію? Ніяк, тобто буде, як і раніше. Фактично ситуація залишилася у статусі-кво. Так, у центральної влади є невелике представництво в громадах, і є мери, у яких є свій проект і навіть дуже часто свої люди в різних політичних силах. Тому ситуація залишилася рівно такою самою, як і була до місцевих виборів", - зазначив Железняк.

Водночас він назвав три головних чинники, які допомогли нинішнім мерам знову переобиратися.

"Щодо цих місцевих виборів, зокрема мерів міст, то тут варто назвати три фактори, які допомогли нинішнім мерам. По-перше, це соціологія: ті, хто бачать соціологію, бачать тренди. Так, якщо минулого року, коли були парламентські чи президентські вибори, тренд був у попиті на нові обличчя (нехай навіть не професійні, зате нові), то нині він повністю змінився, і люди захотіли досвідчених і надійних представників", - пояснив депутат.

По-друге, він вважає, що важливу роль у цьому відіграла децентралізації, оскільки це були фактично перші мерські вибори після реформи.

"І якщо порівняти те, що було до цього, коли у мерів не було грошей і бюджету, і зараз, то з такими повноваженнями і можливостями діючі мери показали прекрасний результат", - звернув увагу заступник голови фракції "Голоси".

По-третє, зі слів парламентарія, важливим фактором також стала низька явка й апатичність виборців.

"Кожен мер все-таки має адмінресурс, який може привести йому гарантовано виборців. А коли явка низька, то навіть сотня приведених людей може впливати на отримані відсотки на виборах. Тому діючі мери перемагали навіть у першому турі, що ми і могли спостерігати навіть в обласних центрах", - додав Железняк.

Як повідомлялося, 22 листопада відбувся другий тур виборів мерів в 11 містах України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА