16:39 28.11.2020

До ЦВК надійшла інформація від Чернівецької ТВК про загрозу проведенню голосування під час другого туру виборів мера 29 листопада

3 хв читати
До ЦВК надійшла інформація від Чернівецької ТВК про загрозу проведенню голосування під час другого туру виборів мера 29 листопада

До Центральної виборчої комісії (ЦВК) надійшла інформація від Чернівецької міської територіальної виборчої комісії (ТВК) про загрозу належній організації та проведенню голосування під час другого туру виборів мера Чернівців 29 листопада.

Як повідомляє прес-служба ЦВК, до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії надійшли подання від місцевих організацій політичних партій про дострокове припинення повноважень членів дільничних виборчих комісій, внесених до складу комісій від цих організацій:

- Чернівецька обласна партійна організація ВО "Батьківщина" - 216 членів ДВК;

- Чернівецька територіальна організація політичної партії "Європейська Солідарність" - 128 членів ДВК;

- Чернівецька обласна організація Політичної партії "Наш край" - 85 членів ДВК;

- Чернівецька обласна організація Політичної партії" Рідне місто " - 15 членів ДВК.

При цьому в повідомленні наголошується, що до подань не надано заяви осіб про складання повноважень членів ДВК.

"Такі дії організацій партій можуть створити перешкоди в належній підготовці проведення повторного голосування з виборів Чернівецького міського голови. Зокрема, за певних обставин можуть виникнути проблеми із повноважністю засідань дільничних виборчих комісій – у зв’язку з відсутністю мінімальної кількості членів комісії, необхідної для проведення засідання; із достатністю голосів для ухвалення рішень комісій, а також належною організацією роботи комісій під час голосування та підрахунку голосів виборців", - йдеться в повідомленні.

Так, У ЦВК зазначають, що місцеві організації партій не наділені повноваженнями відкликати кандидатури, подані ними до складу виборчих комісій (звернення від організацій партій можливі тільки на підставі особистої заяви члена Комісії про складання повноважень або шляхом внесення подання про заміну члена).

Також повноваження членів ДВК припиняються лише з моменту прийняття відповідного рішення територіальної виборчої комісії про зміни в складі дільничної виборчої комісії. До прийняття такого рішення члени дільничної виборчої комісії зобов’язані виконувати свої обов’язки;

Крім того, в ЦВК додали, що неявка на засідання виборчої комісії в день голосування є одноразовим грубим порушенням законодавства про місцеві вибори і підставою для дострокового припинення повноважень члена ДВК. Ба більше, Кримінальним кодексом України встановлено кримінальну відповідальність, зокрема за ухилення членів виборчих комісій від виконання своїх обов'язків у роботі комісії без поважних причин.

Комісія зазначає, що ТВК зобов'язана встановити підсумки голосування незалежно від кількості виборчих дільниць у відповідному окрузі, на яких голосування не було організовано та проведено в день голосування відповідно до вимог Кодексу.

"Центральна виборча комісії зі свого боку вживає заходів щодо забезпечення належної організації повторного голосування в місті Чернівці та закликає відповідні місцеві організації партій, членів виборчих комісій та інших суб’єктів виборчого процесу максимально відповідально та усвідомлено поставитися до своєї ролі в забезпеченні виборчого процесу", - підсумували у ЦВК.

Як повідомлялося, другий тур виборів мера Чернівців призначено на 29 листопада. У другий тур пройшли директор ТОВ "РОМА", висуванець партії "Єдина альтернатива" Роман Клічук, який набрав 27,29% голосів виборців, і лідер партії "Команда Михайлішина" Віталій Михайлішин (21,33%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА