14:27 21.01.2021

Нацбанк України підвищив прогноз інфляції на 2021 рік до 7%

2 хв читати
Нацбанк України підвищив прогноз інфляції на 2021 рік до 7%

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз інфляції на 2021 рік із 6,5% (у жовтневому прогнозі) до 7% і очікує її повернення до 5% у 2022 році.

"У першій половині 2021 року інфляція прискориться, проте повернеться в цільовий діапазон 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року. Національний банк переглянув прогноз зростання інфляції в 2021 році в бік підвищення з 6,5% до 7%... У 2022–2023 роках інфляція перебуватиме близько середньострокової цілі в 5%", - повідомляється на сайті Нацбанку в четвер.

Центробанк зазначив, що прискорення зростання цін у першій половині 2021 року зумовлено швидким споживчим попитом, подорожчанням енергоносіїв, більш низьким, ніж минулого року, урожаєм сільськогосподарських культур і зростанням виробничих витрат бізнесу, зокрема на оплату праці.

Наголошується, що темпи зростання адміністративно регульованих цін залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби і подорожчання електроенергії.

Згідно з повідомленням, за оцінками НБУ, влітку і на початку осені 2021 року інфляція перевищить 8%.

Водночас НБУ очікує, що в другій половині поточного року вплив проінфляційних факторів слабшатиме, що розгорне інфляційну динаміку. Очікується, що за рахунок нарощування пропозиції сільськогосподарської продукції нового врожаю сповільниться продовольча інфляція, а наприкінці року вичерпається ефект низької бази порівняння для окремих товарів.

Окрім цього, монетарна політика Нацбанку також буде спрямована на ослаблення фундаментального тиску на ціни з боку стійкого споживчого попиту і на поліпшення інфляційних очікувань, зазначила прес-служба центробанку.

"Як наслідок, очікується, що показник базової інфляції на кінець 2021 року становитме 5,9%, а загальна інфляція знову повернеться в цільовий діапазон у першій половині наступного року", - зазначено в повідомленні.

Згідно з повідомленням, НБУ погіршив прогноз базової інфляції на 2021 рік з 5,4% (у жовтневому прогнозі) до 5,9% й очікує її повернення до 3,8% у 2022 році.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА