11:44 22.01.2021

Офіс Націнвестради при президенті пропонує створити Держфонд фондів і Націнвестфонд з частками великих держпідприємств для ІPO

2 хв читати
Офіс Націнвестради при президенті пропонує створити Держфонд фондів і Націнвестфонд з частками великих держпідприємств для ІPO

Офіс Національної ради при президенті України пропонує створити Державний фонд фондів і Національний інвестиційний фонд (НІФ) з частками великих державних підприємств для проведення ІPO, повідомила керівник Офісу Ольга Магалецька.

"Серед ініціатив, які пропонується розглянути для Національної економічної стратегії України, - створення Національного інвестиційного фонду для трансформації державних підприємств, пакети акцій яких будуть в його управлінні, в ефективні та прибуткові компанії, а також Державного фонду фондів. Він активізує розвиток індустрії інвестиційних фондів", - сказала вона, представляючи напрацювання Офісу для Національної стратегії до 2030 року.

Очікуваний ефект від запуску Держфонду фондів перевищує 1% ВВП, додала Магалецька.

За її словами, Держфонд фондів інвестує в інші фонди замість безпосереднього інвестування в акції та облігації компаній. Механізм роботи - фінансування інвестиційних фондів, які вже отримали інвестиції від обмеженого переліку першокласних іноземних інвесторів, як ЄБРР і IFC.

При цьому первинним капіталом Держфонду фондів виступить державний бюджет України (10-20%) і міжнародні фінансові організації (80-90%).

Раніше уряд країни розглядав можливість створення "фонду фондів" для підтримки українських стартапів на умовах державно-приватного партнерства. Однак замість цього в 2019 році Мінфін запустив Український фонд стартапів.

Що стосується НІФу, то в його управління пропонується на першому етапі передати акції 10-15 великих держпідприємств, надалі цю кількість може бути збільшено, пояснила Магалецька.

За її словами, основне завдання такого інвестфонду - підвищення ефективності держпідприємств через корпоратизацію управління. Зокрема, НІФ зможе призначити своїх представників до наглядових рад компаній.

"Завдання вищого рівня - підготовка підприємства до первинного розміщення його акцій на біржі", - наголосила Магалецька.

Раніше голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв пропонував створити Національний інвестиційний фонд, до якого увійдуть міноритарні пакети близько 20-30 стратегічних підприємств. IPO цього фонду підвищить інвестиційну привабливість України, забезпечить передумови для успішного виходу на IPO цих компаній.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА