19:17 14.04.2021

Банкіри очікують від НБУ підвищення облікової ставки щонайменше до 7% із перспективою подальшого зростання

5 хв читати
Банкіри очікують від НБУ підвищення облікової ставки щонайменше до 7% із перспективою подальшого зростання

Національний банк України 15 квітня підвищить облікову ставку ще щонайменше на 50 базисних пунктів (б. п.) - до 7% річних, і це підвищення буде не останнім цього року, до такої думки схиляється більшість банкірів, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна".

"Цього тижня Нацбанк підніме облікову ставку до 7%. Споживчі ціни зросли, а річна інфляція прискорилася до 8,5%, що значно вище цілі НБУ у 5%. Тому, з високою ймовірністю, облікова ставка зросте з подальшим прогнозом зростання до 7,5%", - сказав агентству директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.

Головний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печерицин також очікує, що Нацбанк продовжить серію поступового підвищення ставки для протидії зростанню інфляції, підвищивши ставку на 50 б. п.

"Водночас таке підвищення має бути збалансованим, щоб не надавати економіці помилкового сигналу про початок суворої монетарної політики", - зазначив експерт.

Голова правління Кредитвест Банку Ігор Тихонов поділяє думку про підвищення ставки до 7% із метою стримування інфляції, відзначаючи обмеженість "простору для маневру" НБУ в частині підвищення облікової ставки через посилення протиепідемічних обмежень і світової кон'юнктури.

"Рекордні ціни на метал та продовольство, висока вартість енергоресурсів значною мірою впливають на ціни, включені до розрахунку інфляції. У цьому контексті ефективність монетарних заходів НБУ сильно обмежена", - зазначає Тихонов.

Його думку поділяє директор департаменту казначейсько-інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв. "Мінекономіки прогнозувало падіння ВВП до 3% у першому кварталі. (...) Також ми бачимо, що економіка пристосувалася до обмежень, можна відзначити мінімальні впливи на експортні галузі, такі як металургія, агро. Але оскільки наразі більшість областей України перебувають у червоній зоні, а вакцинація залишається повільною, ми вважаємо, що бізнесу та населенню буде необхідна підтримка", - зазначив він.

Експерт очікує, що НБУ може продовжити цикл підвищення ставок для того, щоб повернути інфляцію у цільовий діапазон (5% +/-1 п. п.).

"Ми очікуємо, що облікова ставка буде підвищена на 50 б. п. - до 7%. При цьому існує висока ймовірність того, що голоси розділяться, і декілька членів комітету монетарної політики проголосують за більше підвищення", - також прогнозує головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій.

За його словами, з урахуванням того, що основні чинники прискорення інфляції у 2021 році вже реалізувалися, не варто очікувати суттєвішого підвищення ставки, однак є висока ймовірність того, що вона буде збільшена на 50 б. п. і на наступних двох засіданнях (17 червня і 22 липня).

Крім високої інфляції, основними факторами підвищення ставки Колодій назвав посилення геополітичних ризиків, викликане агресивною політикою Росії, і очікування швидшого відновлення економіки розвинених країн у результаті успішної вакцинації. Результатом цього є збереження відносно високих цін на продовольчі товари та енергоресурси на світових ринках, зростання прибутковості за десятирічними облігаціями Казначейства США і перехід до циклу підвищення ключових ставок у багатьох країнах, що розвиваються, зазначив експерт.

Схожу думку висловив директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Микола Войтків, який також відзначив прискорення інфляції і прогнозує підвищення ставки до 7%.

"Подальша динаміка залежатиме від низки факторів, які можуть вплинути і на її підвищення, і навпаки, зупинити таку тенденцію. Зокрема, від обмеження зростання цін, що зумовлено зміцненням курсу гривні, та очікування гарного врожаю зернових культур", - зазначив він.

За словами експерта, водночас відчутний вплив подорожчання енергоносіїв і відсутність чітких домовленостей із МВФ може вплинути на зміну і облікової ставки, й інших макроекономічних показників у другому півріччі 2021 року.

Водночас деякі банкіри від Нацбанку очікують динамічнішого підвищення ставки. Зокрема, начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов прогнозує підвищення ставки на 100 б. п. - до 7,5% річних.

"Значну роль у недавньому прискоренні інфляції відіграють екзогенні та регуляторні фактори, що суттєво обмежує потенціал управління інфляцією за допомогою облікової ставки. У зв'язку з цим найбільш ймовірно, що монетарна реакція на інфляцію залишатиметься стриманою, і "канонічний" підхід зменшення інфляції позитивною реальною ставкою так і не буде застосований", - зазначив аналітик.

Блінов прогнозує, що протягом усього 2021 року облікова ставка перебуватиме нижче фактичного рівня ІСЦ. "Загалом, навіть в умовах очікуваного підвищення облікової ставки, монетарна політика в Україні цього року все одно зберігатиме стимулювальний характер", - зазначив він.

У свою чергу директор департаменту стратегічного управління банку "Південний" Дмитро Чічкаленко допускає підвищення облікової ставки до 7,0-7,5% цього тижня і до 8% до кінця року.

"Хоча зростання інфляції і було передбачуваним, проте його темпи виявилися вищими, ніж очікувала більшість учасників ринку. За таких умов для стримування підвищення інфляційних очікувань НБУ рішучіше підвищуватиме ставку", - пояснив експерт свою позицію.

Його думку поділяє голова правління ОТП Банку Володимир Мудрий. "Виходячи з рівня інфляції 8,5%, облікову ставку треба підвищувати на 0,5%-1%, можливо, навіть на 1,5% річних. Я вважаю оптимальним підвищення на 1% річних, адже разом з інфляційними в країні є макроекономічні та геополітичні ризики, якими також необхідно управляти", - зазначив експерт.

Коментуючи оновлення Нацбанком макропрогнозу, також очікуване 15 квітня, Колодій із Райффайзен Банку Аваль припустив, що прогноз щодо динаміки ВВП (зростання на 4,2% цього року - ІФ) не зазнає суттєвих змін. "Буде погіршено прогноз інфляції внаслідок того, що за підсумками першого кварталу ІСЦ перевищив прогнозне значення на 0,9 п. п. і становить 8,5%", - вважає експерт.

Схожої думки дотримується і директор департаменту стратегічного управління банку "Південний" Чічкаленко, який зазначив, що зовнішній попит, який сприятиме відновленню економіки - з одного боку, і погіршення епідемічної ситуації та падіння випуску у першому кварталі 2021 року - з іншого сприяють збереженню прогнозу ВВП незмінним.

Експерт очікує, що прогноз інфляції на поточний рік буде підвищений, проте на наступний рік залишиться незмінним.

У свою чергу Тихонов із Кредитвест Банку прогнозує зниження прогнозу щодо ВВП до 4,0% у зв'язку зі зростанням захворюваності та активним розширенням "червоної" карантинної зони територією країни у березні.

На думку експерта, прогноз НБУ щодо інфляції на кінець року залишиться незмінним на рівні 7% у зв'язку з очікуванням гарного врожаю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА