16:11 13.09.2021

Більшість українців не довіряють прокурорам, суддям та адвокатам - Active Group

2 хв читати
Більшість українців не довіряють прокурорам, суддям та адвокатам - Active Group

Більшість українців, 64,2%, не довіряють прокурорам, свідчать дані соціологічного дослідження на тему "Ставлення українців до української судової системи", проведеного компанією Active-Group за підтримки Future Research Fundation із 4 до 9 вересня.

Крім того, 62,7% не довіряють суддям, 60,9% - слідчим органам, 51,3% - судовим експертам і 38,3% - адвокатам. Одночасно прокурорам довіряють лише 21,3% респондентів, суддям - 22,5%, слідчим органам - 25,5%, судовим експертам - 32,2%, адвокатам, відповідно, 47,5%.

При цьому 74,9% опитаних зізналися, що їм особисто за останні два роки не доводилося стикатися з українською судовою системою з тих чи інших питань, 14,1% зіткнулися лише один раз, 8,9% декілька разів.

З несправедливими рішеннями української судової системи за останні два роки особисто не стикалися 76,7% респондентів, 9,8% - стикалися тільки один раз, 6,3% - стикалися декілька разів, 6% - не визначилися з відповіддю.

Відповідаючи на запитання "Як часто ви чули про ті чи інші несправедливі судові рішення за останній місяць зі ЗМІ?" 21,6% українців зазначили, що чули від трьох до п'яти разів, 19,1% до двох разів, 19% жодного разу, 15,2% більше ніж десять разів, 11,2% від шести до десяти разів, 14% не змогли відповісти.

Згідно з даними дослідження, 56,2% українців також вважають, що центральна влада впливає на ті чи інші рішення судів, 27,6% - не впливає, 16,3% не змогли відповісти.

Водночас 55,8% опитаних не вважають достатніми зусилля президента Володимира Зеленського щодо реалізації судової реформи, 15,9% вважають достатніми, 28,3% не змогли відповісти.

До ідеї впровадження суду присяжних позитивно ставляться 69,5% населення України, 13,3% - негативно, 17,3% - не визначилися з відповіддю. При цьому 66,1% вважають, що в складних ситуаціях суд присяжних є більш ефективним, ніж звичайний суд, із цим не згодні 16% респондентів.

Соціологічне дослідження проводили методом індивідуального інтерв'ю. Обсяг вибірки становив 2 тис. респондентів серед людей старше 18 років на всій території України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та АР Крим. Похибка вибірки становить від 1,4% до 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністр військового кабінету Ізраїлю закликає запроваджувати санкції проти Ірану

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

Пожежники Копенгагена кілька годин не можуть загасити пожежу в історичній будівлі біржі

Представник Мінагрополітики на засіданні Комітету НАТО: Українські аграрії потребують підтримки, щоб гарантувати продовольчу безпеку світу

Кличко: Проїзд новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської в Києві відкриють у травні, рух Подільсько-Воскресенським мостом - у вересні

Україна шукає країну-покровителя в питанні звільнення українських цивільних осіб, яких утримує РФ - Лубінець

Рада ЄС обговорить 22 квітня постачання озброєнь Україні

Завершено евакуацію сімей із дітьми з Липецької громади - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА