13:08 15.09.2021

Визначати список "олігархів" має комісія незалежних експертів, зокрема міжнародників, а не РНБО - лідер "Голосу"

2 хв читати
Визначати список "олігархів" має комісія незалежних експертів, зокрема міжнародників, а не РНБО - лідер "Голосу"

Депутатська фракція "Голос" подала велику кількість поправок до президентського законопроекту про деолігархізацію (№5599), одна з яких стосується заміни органу, уповноваженого визначати перелік "олігархів", - з Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) на комісію незалежних експертів, повідомила лідер однойменної політичної партії, народний депутат Кіра Рудик.

"Ми не підтримували цей законопроект в першому читанні. Подали велику кількість правок і не будемо його підтримувати в тому вигляді, в якому він зараз. Одна з наших пропозицій - заміна органу, який визначає, хто олігарх, а хто ні. Щоб це була не РНБО, а комісія незалежних експертів, зокрема міжнародників. А загалом найбільша проблема діючої влади, крім відсутності стратегії, це спроба робити все у "ручному" режимі, за вказівкою "згори". Це абсолютно хибний шлях", - наводить слова Рудик прес-служба політсили.

Вона наголосила, що українська економіка не зможе оздоровитися, доки вона скована монополіями, але так званий антиолігархічний законопроект влади точно не вирішить цієї проблеми. На переконання Рудик, необхідно всього лише забезпечити роботу органів, до компетенції яких входить протидія олігархату, як це працює в усьому світі.

Політик вважає, що для ефективної деолігархізації Україна має всі інструменти - не вистачає тільки політичної волі. На її думку, Антимонопольний комітет має просто робити свою роботу, а також необхідно довести до успішного завершення судову реформу та реформу корпоративного управління й змінити податкове законодавство, - всі ці кроки описані в антиолігархічному пакеті "Голосу".

"Кого би не назвали олігархом, як би не засуджували, якщо при цьому статки можна спокійно відновити в корумпованих судах - все марно. Так само не секрет, що крім ренти, олігархи отримують прибутки за рахунок державних підприємств. Це такі "годівниці", які існують дуже давно і годують конкретних людей. Реформа державного корпоративного управління - це той крок, який зможе ці "годівниці" прикрити. Податки мають сплачувати великі компанії, які зараз цього уникають", - зазначила Рудик.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 липня ухвалила за основу законопроект "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599).

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вважає, що визначати перелік осіб, які мають надмірний вплив і значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), має спеціально створена комісія при Національному агентстві із запобігання корупції, а не РНБО, як це пропонує президентський законопроект про деолігархізацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА