10:50 17.09.2021

Держдеп США: Судова реформа в Україні під загрозою, але ще є час її врятувати

4 хв читати
Держдеп США: Судова реформа в Україні під загрозою, але ще є час її врятувати

Відмова Ради суддів України призначити українських суддів для відновлення Вищої ради правосуддя загрожує зірвати обіцянки про реальну судову реформу в Україні, заявив представник Державного департаменту США Нед Прайс.

"У липні Україна ухвалила історичний закон, який дає можливість провести справжню реформу судової системи. Міжнародні партнери призначили висококваліфікованих експертів для підтримки відновлення головного судового органу України, Вищої ради правосуддя, відповідно до цього закону. Проте 13 вересня Рада суддів України відмовилася призначити українських суддів для участі у процесі, що загрожує зірвати обіцянки про реальну судову реформу в Україні", - йдеться в заяві Прайса, оприлюдненій на сайті Держдепу США у четвер.

Він наголосив, що ще є час врятувати ці зусилля, якщо Рада суддів висуне свої кандидатури.

"Ще є час врятувати ці зусилля. Рада суддів може виконувати свої обов'язки із виконання закону та висунути кандидатури", - зазначив Прайс.

Представник Держдепу наголосив, що Сполучені Штати разом із урядом України, громадянським суспільством та іншими міжнародними партнерами визнають, що судова реформа має вирішальне значення для зміцнення верховенства права та залучення іноземних інвестицій в Україну.

"Ми, як і раніше, твердо прихильні наданню допомоги у цій важливій реформі, щоб народ України міг довіряти своїм судам та суддям і щоб Україна могла продовжувати свій шлях до євроатлантичної інтеграції. Судова реформа принесе більше робочих місць та економічних можливостей, а також забезпечить чесність і справедливість. Український народ заслуговує не меншого", - заявив Прайс.

Як повідомлялося, на засіданні 13 вересня члени Ради суддів відмовилися делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП. Після цього президент України Володимир Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформи.

Згідно з абзацом 6 пункту 23-1 Прикінцевих і перехідних положень закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" №1635-ІХ від 14 липня 2021 року, суб'єкт формування Етичної ради подає голові Вищої ради правосуддя список кандидатів до складу Етичної ради протягом 30 днів з дня надходження відповідного звернення голови ВРП.

Суб'єктом подання є, зокрема, Рада суддів України, яка має делегувати трьох представників до Етичної ради, проте Рада суддів не змогла делегувати своїх представників до Етичної ради, що викликало занепокоєння щодо прогресу судової реформи через зупинку очищення судової системи.

Зеленський застосував право вето до ухваленого наприкінці червня парламентом відповідного законопроекту №3711-д, що відновлював роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а вже 13 липня Верховна Рада повторно ухвалила закон, погодившись із пропозиціями президента.

Основна пропозиція президента до законопроекту про відновлення роботи ВККС стосувалася уточнень про ухвалення рішення конкурсною комісією з відбору її членів за участю міжнародних експертів. Відповідно до закону, рішення ухвалюватимуть чотирма голосами з шести в разі, якщо за це рішення проголосували щонайменше два представники від міжнародних організацій.

Відповідно до закону, ВККС вважається повноважною у разі призначення до її складу щонайменше 11 членів, принаймні шість з яких призначено з числа суддів або суддів у відставці.

Парламент також проголосував за законопроект №5068, який вносить зміни до законів "Про регламент Верховної Ради України" та "Про вищу раду правосуддя", що стосуються створення Етичної ради, члени якої визначатимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

До першого складу Етичної ради входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, і три особи, яких оберуть міжнародні організації, що надають Україні протягом останніх п'яти років міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та запобігання корупції відповідно до міжнародних або міждержавних угод.

Такі міжнародні та іноземні організації погоджують пропозицію спільного списку кандидатів. У подальшому до складу Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, одна людина, запропонована Радою прокурорів України, одна - за пропозицією Ради адвокатів України і ще одна - запропонована Національною академією правових наук України в особі президії.

Як випливає з карток законопроектів, президент також підписав закони про зміни до деяких законів щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (рег. №5068) і про внесення змін до ст. 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя (рег. №5069).

Законопроект №5069 встановлює адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора ВРП щодо надання інформації або документів або надання завідомо неправдивої інформації на запит від імені ВРП.

10 вересня представництва міжнародних організацій та дипломатичних відомств США, Німеччини, Великої Британії та Канади в Україні сформували списки експертів для їх відбору та призначення до ради з етики при Вищій раді правосуддя та відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

16 вересня в Офісі президента відбулася присвячена судовій реформі в Україні робоча зустріч за участю голови Ради суддів, Верховного Суду, представників парламенту, уряду, а також послів країн "Великої сімки" та Європейського Союзу, за підсумками якої її учасники ухвалили спільну заяву.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА