11:15 17.09.2021

МЗС України протестує у зв'язку з проведенням РФ виборів до Держдуми на тимчасово окупованих територіях Донбасу та в Криму

2 хв читати
МЗС України протестує у зв'язку з проведенням РФ виборів до Держдуми на тимчасово окупованих територіях Донбасу та в Криму

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест і засуджує протиправну організацію і проведення Російською Федерацією 17-19 вересня 2021 року виборів депутатів до Державної думи РФ на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і примусове залучення до участі в цих виборах громадян Україна за виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян РФ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях.

"Розглядаємо організацію і проведення незаконного голосування як продовження грубих порушень Росією державного суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в заяві МЗС України у п'ятницю.

У відомстві зазначили, що такі дії РФ також грубо порушують фундаментальні принципи й норми міжнародного права, зобов'язання РФ за міжнародними договорами, сторонами яких є Україна та Росія, законодавство України, а також суперечать Статуту ООН, низці резолюцій Генеральної асамблеї ООН, Гельсінському Заключному акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року.

"Проведення Російською Федерацією виборів на території тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополь є незаконним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків", - наголосили в МЗС України.

Крім того, зазначається, що залучення до голосування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території в Донецькій і Луганській областях, як і майже 1,5 млн виборців, котрі нині проживають у тимчасово окупованому Криму, суттєво спотворять результати виборів до Держдуми РФ і загалом ставлять під сумнів їх легітимність.

"Усі причетні до організації та проведення незаконного голосування в тимчасово окупованому Криму, а також організації участі у цих виборах громадян України з незаконно виданими паспортами громадянина РФ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях нестимуть відповідальність згідно із законодавством України", - заявили в МЗС України.

Зовнішньополітичне відомство України закликало іноземні держави та міжнародні організації рішуче засудити незаконні дії РФ, чітко заявити про невизнання результатів виборів на тимчасово окупованих територіях України та нелегітимність сформованої таким чином Державної думи РФ, посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію, зокрема шляхом розширення проти неї санкцій.

"Вимагаємо від Російської Федерації припинити окупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також частин Донецької та Луганської областей, покласти край незаконній діяльності на тимчасово окупованих нею територіях України та виконати повною мірою відповідні рішення міжнародних організацій і міжнародних судових інстанцій", - наголосили в МЗС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА