20:53 18.09.2021

Зеркаль: Україна може зберегти транзит при "Північному потоці 2"

2 хв читати
Зеркаль: Україна може зберегти транзит при "Північному потоці 2"

Радник міністра енергетики Лана Зеркаль заявила, що при запуску проекту "Північний потік 2" Україна може зберегти обсяги транзиту газу, за умови спільного з країнами ЄС і США протистояння монополії "Газпрому".

"Ціни на газ злетіли до рекордних висот, європейські сховища не заповнюються, з українських сховищ нерезиденти вже зараз виводять газ... Дуже ймовірно, що Путін ухвалить - або вже ухвалив - рішення повністю припинити транзит українською територією... нам точно доведеться перенастроювати свою газотранспортну систему. Інакше, наприклад, Маріуполь, має всі шанси залишитися без газу. Така перебудова - складна технологічна операція, "вищий пілотаж" у сфері транспортування газу. Хоча наші фахівці цього вже навчилися і добре знають, що робити...", - написала радник міністра у своїй колонці для видання "Європейська правда" в суботу.

Зеркаль переконана, що Україна зобов'язана продовжувати роботу для просування в питанні інтеграції ринків.

"Не все втрачено, ми можемо перемогти. Серйозність ситуації ще не означає, що в Україні немає простору для маневру. Навпаки, ми можемо і повинні скористатися ситуацією, щоб просунутися в питанні інтеграції ринків", - написала вона.

На її думку необхідно здійснити низку заходів спрямованих на захист українських інтересів за допомогою спільного з європейськими країнами і США протидії російської газової монополії.

Потрібно захистити споживачів від можливих зупинок транзиту. І не тільки забезпечити необхідний обсяг газу для проходження опалювального сезону в наших підземних сховищах ... Умовою достатнім для забезпечення безпеки України є включення нашої країни в одну європейську "групу ризику" з Німеччиною, Словаччиною та Польщею. "Групи ризику" - це механізм, спеціально розроблений в Європі для запобігання кризовим ситуаціям з наявністю газу. Якщо Україна буде включена в цей механізм, шантаж України означатиме одночасно і шантаж Німеччини. І для росіян це "дві великі різниці", - впевнена Зеркаль.

"І тут важливо припинити сподіватися на те, що нас хтось може чи має врятувати, а сконцентруватися на простому завданні: змусити "Північний потік – 2" відповідати всім вимогам третього енергетичного пакету ЄС. Це європейські правила, які дозволять зруйнувати монополію "Газпрому" в постачанні газу. Якщо всі російські газопроводи відповідатимуть цим правилам, то різні постачальники і трейдери включаться в конкуренцію. і ми зможемо зберегти транзит, завантажити нашу ГТС і при цьому значно знизити ціни. Ця битва триває і загальна перемога можлива", - сказано в тексті.

Зеркаль також наголосила, що головне це "віра у власні досягнення, дотримання правил урядом і менеджерами державних підприємств і професіоналізм наших дипломатів. З цією формулою в нас все вийде".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА