13:17 25.11.2021

Понад 11% українців стикалися з підкупом на виборах, 64% не готові "продати" голос за жодних обставин – опитування

3 хв читати
Понад 11% українців стикалися з підкупом на виборах, 64% не готові "продати" голос за жодних обставин – опитування

Понад 11% громадян України стикалися зі спробами підкупу на виборах, свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення громадянської мережі "ОПОРА" з 22 жовтня до 12 листопада 2021 року.

За даними дослідження, дещо частіше про спроби підкупу заявляли виборці з неповною середньою освітою (14%), а також респонденти, які проживають у сільській місцевості, та жителі Західної України (14,4%).

Так, 54% опитаних зазначили, що будь-яка пропозиція грошей буде неприйнятною за мотивування виборців продати свій голос. Проте ті респонденти, які вважають сам продаж голосу реалістичним, називають порівняно невеликі суми за це: 12% вважають, що це менше ніж 500 грн, ще 6% – від 500 до 1000 грн, і лише 3,4% учасників опитування сказали про суми від 1000 до 2000 грн., а 1,3% – про суми від 2000 до 5000 грн. Ще 3,5% опитаних зазначили, що така сума має становити понад 5000 грн.

Згідно з опитуванням, 64,5% респондентів не готові "продати" свій голос за жодних обставин. Водночас серед 25% громадян, які потенційно готові до таких дій, найпопулярнішою опцією є варіант "проголосувати за того кандидата/партію, які й так подобаються, але й отримати за це гроші".

Водночас іще 18% зазначили, що все залежить від конкретних обставин, а 13% – коли будуть упевнені, що це не призведе до проблем чи негативних наслідків для них особисто, 8,5% погодяться у тому разі, якщо у них попросять про це люди, яким вони довіряють, а 6,3% – коли їм запропонують справедливий розмір винагороди.

Що стосується потенційної готовності "продати" свій голос, то на заході таких респондентів менше – 70% заявили, що в жодному разі на це не підуть. Одночасно на півдні таких – 60%.

Як зазначається у дослідженні, молодші виборці частіше виявляли готовність "продати" свій голос: лише 50% виборців до 30 років сказали, що в жодному разі не готові. Серед старших респондентів 60–70%. Значна частина молодих виборців (37,3%) вважає, що готова продати свій голос, коли їм подобається кандидат чи партія. Серед молоді набагато частіше трапляється і будь-яка інша мотивація для виправдання "продажу" голосу.

Крім того, абсолютна більшість респондентів, на запитання про те, чому виборці погоджуються отримати гроші чи іншу матеріальну винагороду від кандидата/партії в обмін на підтримку на виборах, відповіли, що причина в тому, що "люди бідні, а це додаткова можливість заробити" (82,5%).

Водночас іще 65% згадали про те, що людям все одно за кого голосувати, якщо пропонують гроші. Також більше ніж половина (56%) наголосили, що виборці хоч і беруть гроші, але голосують самостійно, а ще 37% вважають, що люди не хочуть відмовляти у проханні друзям, родичам, сусідам, керівництву, колегам.

Дані опитування також показали, що більшість респондентів (62%) вважають, що у питанні підкупу виборців винні обидві сторони.

Абсолютна більшість опитаних погоджується з тим, що технології підкупу виборців впливають на результати виборів. Так, 33% зазначили, що такий вплив дуже великий. Також половина респондентів підтримує тезу про те, що підкуп виборців є не лише серйозним зловживанням, а й головною проблемою українських виборів.

Загальнонаціональне дослідження проведено методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера; computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів.

Вибірка опитування репрезентативна для дорослого населення України (18 років та старше). Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників близьких до 50%, 2,1% для показників близьких до 25%, 1,5% для показників близьких до 10%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА