18:05 28.04.2021

Рішення про звільнення наглядової ради "Нафтогазу" демонструє повернення до "ручного" управління держпідприємствами - прес-служба компанії

2 хв читати
Рішення про звільнення наглядової ради "Нафтогазу" демонструє повернення до "ручного" управління держпідприємствами - прес-служба компанії

Ухвалене Кабінетом Міністрів України рішення про звільнення наглядової ради НАК "Нафтогаз" є юридичною маніпуляцією, зазначено у заяві, оприлюдненій прес-службою компанії.

"Звільнення наглядової ради на дві доби заради ухвалення рішення про звільнення голови правління є наругою над засадничими принципами корпоративного управління державними підприємствами. Згідно зі статутом "Нафтогазу" та законом "Про акціонерні товариства", подання загальним зборам пропозицій щодо призначення або звільнення голови правління разом із відповідним рішенням наглядової ради належать до виключної компетенції наглядової ради та не можуть бути передані на рівень загальних зборів акціонерів", - наголошується у заяві у соцмережі Facebook.

У компанії зазначають, що спосіб, яким була ухвалена серія рішень щодо органів управління "Нафтогазу", демонструє повернення до практики "ручного" управління державними підприємствами.

"Правління та наглядова рада компанії лише вчора презентували результати роботи "Нафтогазу" за 2020 рік. Незважаючи на кризу та нарощування боргів контрагентами через лазівки, створені державним регулюванням, компанія забезпечила 141 млрд грн надходжень до державного бюджету у 2020 році, що становить 13% доходів країни за минулий рік. Крім того, на сьогодні менеджмент забезпечив наявність ліквідності на рахунках компанії в еквіваленті 57 млрд грн", - заявляють у компанії.

Отже, "Нафтогаз" є єдиною державною компанією, яка зберігає запас ліквідності.

"Безконтрольний доступ до цих коштів та їхнє нецільове використання ставлять під загрозу підготовку України до проходження наступної зими. Такі дії Кабміну є сигналом всім державним підприємствам: робота в інтересах бюджету та народу України, а не в інтересах окремих політичних сил, буде каратися. Крім того, це чіткий сигнал інвесторам у цінні папери українських емітентів: умови роботи державних підприємств України є непередбачуваними та можуть бути змінені залежно від політичної доцільності", - резюмується в заяві.

Як повідомлялося, Кабмін України на зборах акціонерів НАК "Нафтогаз України" у середу припинив повноваження членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України" і голови правління Андрія Коболєва. Крім того, було ухвалено рішення про призначення з 29 квітня головою правління НАК "Нафтогаз України" т. в. о. міністра енергетики України Юрія Вітренка.

Замість Вітренка Кабмін призначив т. в. о. Міненерго заступника міністра відомства Юрія Бойка.

У Кабміні наголосили, що на звільнення вплинули незадовільні фінансові показники "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи. Водночас запропонований у грудні минулого року керівництвом "Нафтогазу" проект фінплану передбачав отримання чистого прибутку в розмірі 11,5 млрд грн.

Джерело: https://www.facebook.com/NaftogazGroup/posts/4037117679701320

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА