14:28 05.01.2021

Нацполіція готова до слідчих дій із людьми, що поширили інформацію про можливих замовників убивства Шеремета

3 хв читати
Нацполіція готова до слідчих дій із людьми, що поширили інформацію про можливих замовників убивства Шеремета

 Нацполіція України зацікавлена в отриманні додаткової інформації, яка може стосуватися замовників убивства журналіста Павла Шеремета в Києві, для чого має намір провести відповідні слідчі дії з особою, яка є розпорядником аудіозапису, на якому нібито посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів.

"Оскільки розпорядник звукозапису наразі перебуває на території однієї з країн Євросоюзу, для проведення відповідних слідчих дій потрібно дотримуватися процедур міжнародної правової допомоги. Вже сформована спільна група у складі співробітників Нацполіції та Офісу генерального прокурора, яка готова найближчим часом виїхати в країну перебування власника запису", - повідомляється на сайті Нацполіції України у вівторок.

Крім того, інформують у прес-службі відомства, слідчі Нацполіції підготували офіційне запрошення в Україну особі, яка є розпорядником звукозапису, для участі в слідчих діях.

"Чоловік отримає процесуальний статус свідка, також йому буде забезпечена належна охорона", - зазначили в поліції.

Як повідомлялося, 4 січня інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на оприлюднені аудіозаписи та бельгійське видання EUobserver повідомило про те, що вбивство Шеремета готували спецслужби Білорусі. Як випливає із запису розмов голови Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 році Вадима Зайцева, переданих "Українській правді" білоруською опозицією, секретні служби Білорусі в 2012 році за наказом президента Білорусі Олександра Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою Шеремета, що було здійснено за чотири роки.

"На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа" в офісі Зайцева в Мінську. Зокрема, на записі обговорюється спосіб убивства Павла Шеремета, який на той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб це вбивство стало публічним сигналом", - пише "Українська правда".

"Українська правда" наводить слова Зайцева EUobserver: "Ми повинні попрацювати над Шереметом, який є великим головним болем... Ми закладемо бомбу... Президент (Лукашенко) чекає цих операцій".

Пізніше того самого дня Національна поліція України повідомила, що отримала у своє розпорядження інформацію про можливих замовників убивства журналіста Павла Шеремета - документи та аудіозаписи, зроблені не пізніше за 2012 рік.

У відомстві також повідомили, що слідство отримало дозвіл на проведення слідчих дій в одній із країн Європи, а розпорядника переданої інформації запросили для проведення слідчих дій.

"Наразі слідство Національної поліції України отримало дозвіл на проведення слідчих дій в одній з європейських країн. Крім того, особу-розпорядника переданої інформації запросили для проведення необхідних слідчих дій", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті Нацполіції.

Того самого вечора екс-співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який поширив аудіозаписи і направив їх для розслідування в Україну та Європейський Союз, заявив про готовність прибути до Києва і надати свідчення.

"Я планую прилетіти у Київ. Не знаю, коли. Це залежить від спецслужб України. Зараз дуже погана ситуація з ковідом, тому все залежить від них і, мабуть, від слідства. Коли буде така необхідність чи будуть якісь факти, я, звісно, буду сповіщати, а коли українська сторона буде готова, щоб я прилетів і дав свідчення, - я готовий", - сказав він в інтерв'ю інтернет-виданню "Суспільне.Новини".

Макар зазначив, що передав записи українським правоохоронцям "приблизно в грудні", проте офіційного допиту наразі не було. "Але сьогодні (4 січня - ІФ) зі мною зв'язувалися українські спецслужби. Я розмовляв і дав свою згоду на співпрацю. Я буду готовий надати свідчення в Генеральній прокуратурі України (Офісі генпрокурора - ІФ). Також я сказав, що свідчення буде готовий надати колишній співробітник, який зараз виїхав у країну Євросоюзу", - сказав він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА