16:27 13.04.2021

Корнієнко вважає законопроект про ліквідацію ОАСК свідченням вірності президента своїм обіцянкам про повне очищення судової системи

4 хв читати
Корнієнко вважає законопроект про ліквідацію ОАСК свідченням вірності президента своїм обіцянкам про повне очищення судової системи

Законопроект про ліквідацію Окружного адміністративного суду м. Києва (ОАСК) підтверджує, що президент України Володимир Зеленський вірний своїм обіцянкам щодо повного очищення судової системи, яка втратила довіру громадян, заявляє перший заступник фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Згідно з Конституцією ініціювати ліквідацію суду має право президент. Тому логічно, що саме глава держави вносить до парламенту відповідний законопроект. Це свідчить про вірність президента своїм обіцянкам щодо повного очищення судової системи, яка втратила довіру наших громадян", - сказав Корнієнко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він зазначив, що в демократичному суспільстві повага і довіра до суду мають бути безумовними.

"Але там, де помирає довіра, закінчується й демократія. Щоб суд був легітимним в очах суспільства, достатньо грати за простими правилами: справедливість, неупередженість і чесність. Що ж ми спостерігали останніми роками? Чергові скандали з "плівками", сумнівні гроші в сейфах і численні несправедливі рішення", - наголосив Корнієнко.

За його словами, ОАСК втратив довіру і є представником старої, неефективної судової гілки, яка нездатна забезпечити запит українців на справедливість.

"Ліквідація не означає одночасного позбавлення співробітників ОАСК статусу суддів - вони залишаються в системі. Саме тому президент спочатку і запропонував передати низку потенційно корупційних справ до Верховного Суду. Але нещодавні обшуки НАБУ довели: цей суд нездатний уже відновити довіру до себе", - сказав перший заступник голови фракції.

Корнієнко також вважає за важливе довести до кінця всі розслідування, де фігурують працівники суду.

"На цьому прикладі представники державної влади мають зрозуміти: ніхто не зможе працювати проти інтересів суспільства", - підсумував він.

Раніше президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" (ОАСК), повідомляється на сайті глави держави у вівторок.

У повідомленні на сайті президента зазначено, що стара, неефективна судова система неспроможна забезпечити запит українців на справедливість, а поданий законопроект засвідчує вірність президента своїм обіцянкам щодо повного очищення судової системи, яка втратила довіру громадян України.

Як повідомлялося, 11 серпня 2020 року Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук підозрюваних, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, мали намір захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС), Вищою радою правосуддя та створенням штучних перешкод у їхній роботі. У розшук було оголошено голову ОАСК Павла Вовка, його заступника Володимира Келеберду, суддів цього суду Олексія Огурцова, Ігоря Качура та Ігоря Погрібніченка, а також членів ВККС Миколу Сіроша та Сергія Остапця.

НАБУ 17 липня 2020 року повідомило про вручення підозри Вовку, його заступникові Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям. Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

У 2021 році детективи НАБУ намагалися вручити голові ОАСК клопотання про відсторонення його від адміністративної посади голови суду, але він відмовився його отримувати. Також Вовк систематично не з’являвся за повістками про виклик до НАБУ. ВАКС шість разів ухвалював рішення про примусову доставку Вовка, проте підозрюваний суддя не з’являвся до суду.

Згодом НАБУ затримало на хабарі рідного брата голови ОАСК Юрія Зонтова (сам Вовк змінив прізвище в 1999 році), який одночасно є адвокатом і співробітником Служби зовнішньої розвідки (СЗР). Йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Зонтова разом зі спільником підозрюють у підбурюванні до надання неправомірної вигоди в сумі $100 тис. за вирішення питання з ухваленням рішення у справі, яку слухають в ОАСК.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА