13:11 15.04.2021

Контрольний пакет "Мотор Січ" був куплений в офшорах більше ніж за $700 млн за кредити держбанків Китаю - Арахамія

4 хв читати
Контрольний пакет "Мотор Січ" був куплений в офшорах більше ніж за $700 млн за кредити держбанків Китаю - Арахамія

Контрольний пакет акцій "Мотор Січ" був куплений в офшорах за більше ніж $700 млн із порушеннями - без дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ) - за кошти наданих китайськими державними банками кредитів, триває кримінальне розслідування, остаточного рішення щодо підприємства поки що немає, повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Наразі у нас деякою мірою патова ситуація", - сказав він у програмі "Хард з Влащенко" на телеканалі "Україна 24", спростувавши повідомлення про нібито пропозицію державою акцій "Мотор Січ" Туреччині або якимось іншим інвесторам.

Арахамія нагадав, що китайський покупець прийшов до АМКУ за дозволом через рік після придбання контрольного пакета, проте під час розслідування Комітету з'ясувалося, що акції купували пов'язані особи, а значить, вони мали отримати дозвіл до угоди.

"Хтось має $700 млн десь в офшорах. З цим доведеться розбиратися, і точно в кримінальній площині це відбуватиметься", - сказав голова фракції, зазначивши, що в Україні податки не були сплачені.

Відповідаючи на запитання, хто є китайським інвестором, Арахамія зазначив, що українська сторона зверталася до китайських дипломатів, щоб з'ясувати "це державна історія чи приватна".

"Ще через деякий час виявилося, що ті люди, які купували, наразі з браслетами, з обмеженням свободи перебувають у Китаї та обвинувачуються у розтраті в особливо великих розмірах, оскільки кредиторами цієї угоди були державні банки, у яких виникли тепер претензії до цих людей, які без дозволу купили цей завод", - описав ситуацію голова фракції.

За його словами, Україна не хоче порушити інтереси китайських інвесторів, якщо це легітимні інвестори, поки що арештовано акції, а будь-яких інших рішень не ухвалено.

Арахамія зазначив, що наразі стоїть завдання максимально підтримувати підприємство у виконанні контрактів та отриманні нових.

Як повідомлялося, торгівлю акціями "Мотор Січ" було припинено 23 квітня 2018 року у зв'язку з арештом всіх 100% акцій за рішенням суду, ініційованого Службою безпеки України. Розслідування СБУ про законність продажу контрольного пакета акцій "Мотор Січ" було відкрито у вересні 2017 року.

Через три з половиною роки це розслідування, як і раніше, триває. Секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками засідання 11 березня цього року заявив, що "Мотор Січ" буде повернуто українському народові. "Буде повернуто у власність української держави законним, конституційним способом найближчим часом", - сказав він.

Потім СБУ 20 березня повідомила, що Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на цілісний майновий комплекс і вирішив передати майно та 100% акцій в управління АРМА для подальшої передачі державному керуючому. У такій ролі себе одразу запропонував держконцерн "Укроборонпром".

СБУ уточнило, що здійснює досудові розслідування щодо "Мотор Січі" за двома напрямами. Перше - за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 14, 15, 111 і 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ). Друге - за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 209, 212 і 364 КК України. У ньому досліджуються порушення законодавства при первинній приватизації та подальшій незаконній концентрації акцій.

Представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь, у свою чергу, заявляв, що Китай вимагає від України захищати законні інтереси китайських інвесторів у зв'язку з рішенням про націоналізацію підприємства "Мотор Січ", понад 50% акцій якого належать китайським компаніям.

Китайські акціонери "Мотор Січ" ініціювали арбітраж проти держави Україна в грудні 2020 року на $3,6 млрд. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року. Інтереси китайських позивачів представляють міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper і Bird&Bird.

За даними джерела в уряді України, нині близько 75% акцій "Мотор Січ" уже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою з фінансування, наданого, зокрема, China Development Bank.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОГТСУ у 2024 р. інвестує в розвиток газотранспортної системи 812,9 млн грн - регулятор

AHK Ukraine пропонує провести низку реформ для залучення іноземного бізнесу до процесу відбудови

KSG Agro шукає інвесторів для будівництва заводу за $8 млн із переробки матеріалів, що залишилися унаслідок руйнувань у Херсонській області

ЄБРР розгляне можливість спільного інвестування з UDF у майбутньому

Міжнародні інвестиції в Україну зросли до $1,2 млрд у 2023 році

Українці заробили $850 млн на інвестиціях у криптоактиви за 2023 р. - Chainalysis

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА