14:40 17.05.2021

Україна, Грузія та Молдова заснували "Асоційоване тріо"

3 хв читати
Україна, Грузія та Молдова заснували "Асоційоване тріо"

Міністри закордонних справ України, Грузії та Молдови Дмитро Кулеба, Давид Залкаліані та Ауреліу Чокой підписали тристоронній меморандум про започаткування посиленої співпраці з питань європейської інтеграції "Асоційоване тріо".

"Асоційоване тріо - це наше повідомлення про те, що немає альтернативи європейській інтеграції для наших трьох країн-партнерів і немає альтернативи також і для Європи, тому що вони мають сприймати наші три країни як серйозний проект із забезпечення миру і процвітання в Європі", - сказав Кулеба в заяві для преси після підписання меморандуму в Києві в понеділок.

Український міністр зазначив, що ця ініціатива допоможе трьом країнам ефективніше разом рухатися вперед шляхом європейської інтеграції.

"Україна, Грузія, Молдова мають особливий статус асоційованих партнерів у наших відносинах із ЄС. Ми всі зробили свій європейський вибір, підписали Угоду про асоціацію, і ми, звісно, хотіли б стати членами ЄС у майбутньому. Ми сьогодні погодилися формалізувати цей статус і разом продовжувати рухатися шляхом до європейської інтеграції", - пояснив він.

Кулеба розповів, що "Асоційоване тріо" включає три основні елементи, а саме: структуризацію консультацій щодо європейської інтеграції між трьома міністерствами закордонних справ, залучення до діалогу з європейськими інституціями та членами ЄС, а також координацію позицію країн у рамках Східного партнерства.

"Ми також демонструємо цим меморандумом, що Україна, Грузія та Молдова активно працюватимуть у напрямі європейської інтеграції, і ми разом рухатимемося до успішних рішень у цьому напрямі", - додав він.

Глава МЗС України уточнив, що країни працюватимуть у сфері секторальної співпраці, а також поступової інтеграції у внутрішній ринок ЄС.

"Виходячи з того, що наразі наші країни стоять перед серйозними безпековими викликами, ми погодилися розвивати безпековий напрям у нашій спільній роботі для того, щоб підтримувати стабільність у нашому регіоні", - пояснив він.

За словами Кулеби, "Асоційоване тріо" також має відіграти важливу роль у тому, щоб підготувати наступну зустріч Східного партнерства.

"Україна, Грузія та Молдова вважають, що наші цілі щодо нашого руху в напрямі ЄС дуже амбітні й дуже важливі, і ми вважаємо, що нам потрібно поглиблювати наші відносини з країнами ЄС, і ми маємо переглянути всі наші відносини та наголосити ще раз, що наші європейські наміри будуть основним інтересом у роботі всіх наших партнерів", - додав він.

Віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані, у свою чергу, зазначив, що Україна, Грузія та Молдова мають спільну мету майбутнього членства в ЄС і хотіли б відновити єдність з європейськими країнами. "Ми поділяємо історичні зв'язки та цінності ЄС. Це наш суверенний вибір, і жодна держава не може змінити напрямок у нашому русі в ЄС", - наголосив Залкаліані.

Він зазначив, що на базі цього меморандуму міністерства закордонних справ працюватимуть разом, щоб посилити політичний діалог і економічну та секторальну інтеграцію з ЄС.

"Наші пріоритети включають також розширення діалогу "Асоційованого тріо" з Європейською комісією про співпрацю в цифровій трансформації, "зеленій" економіці, транспортному секторі та досягнення максимальної інтеграції в ринок ЄС на базі поглибленої Угоди про асоціацію, а також поглиблення нашої співпраці з ЄС у питаннях безпеки", - зазначив глава МЗС Грузії.

В. о. прем'єр-міністра, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокой повідомив, що підписанням меморандуму три країни ще раз підтвердили свої європейські наміри, велику зацікавленість в амбітних цілях Східного партнерства і готові для цього робити свій великий внесок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 19 вибухів

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів двоє людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали

Росіяни обстріляли Нікопольський район, постраждалих немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА