18:48 20.10.2021

Рішення у справі про "скіфське золото" суд в Амстердамі винесе 26 жовтня

3 хв читати
Рішення у справі про "скіфське золото" суд в Амстердамі винесе 26 жовтня

Суд у справі про "скіфське золото" відбудеться в Апеляційному суді Амстердама 26 жовтня, повідомила прес-служба суду.

Йдеться про колекцію артефактів із чотирьох кримських музеїв.

"Апеляційний суд Амстердама винесе рішення у справі про кримські скарби у вівторок, 26 жовтня 2021 року, об 11-й годині. Додаток буде складено в письмовій формі і буде оголошено у відкритому судовому засіданні. Це відкрите засідання відбудеться у Палаці правосуддя в Амстердамі", - йдеться в повідомленні.

Апеляційний суд Амстердама ухвалюватиме рішення щодо апеляції на постанову Окружного суду Амстердама, винесену в грудні 2016 року, що музей Алларда Пірсона мав передати кримські скарби українській державі.

Як повідомлялося, в засіданні Апеляційного суду Амстердама за позовом держави Україна до музею Алларда Пірсона - археологічного музею Амстердамського університету у так званій справі про "скіфське золото" бере участь заступник міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко.

У Мінкультури заявили, що ухвалення рішення про направлення артефактів, які належать українському народові, з української виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" до Криму наразі, коли він перебуває під окупацією РФ, незаконне і призведе до втрати культурної спадщини України, а також стане визнанням спроби анексії Криму та міста Севастополя.

Виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, була сформована в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю EUR10 млн.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх потрібно передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію та постановив передати її в Київ. У березні 2019 року розпочався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама. 16 липня 2019 року Апеляційний суд виніс попереднє рішення і запросив в України та музеїв Криму додаткову інформацію щодо спору.

У позові кримських музеїв до голландського музею Алларда Пірсона містилася вимога повернути колекцію з Нідерландів до Криму.

У жовтні 2020 року Апеляційний суд Амстердама задовольнив позов України про відвід одного з суддів - Д. Дж. Ораньє, який протягом декількох років представляв інтереси російської компанії "Промнефтьстрой" у справі проти ВАТ "НК "ЮКОС", тобто фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь "Промнефтьстроя".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА