16:14 23.10.2021

Приміщення в Харківському модульному містечку для ВПО небезпечні для проживання — Офіс омбудсмена

2 хв читати
Приміщення в Харківському модульному містечку для ВПО небезпечні для проживання — Офіс омбудсмена

Департамент моніторингу рівних прав і свобод Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини перевірив умови проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в модульному містечку Харкова і виявив низку порушень.

"На сьогодні ВПО мешкають у 9 чотиримодульних приміщеннях та 1 приміщенні коридорної системи. Інші приміщення знаходяться в аварійному стані. Стан приміщень, в яких проживають ВПО, не тільки не придатний, ай небезпечний для проживання", – повідомляється на сайті Офісу омбудсмена.

За інформацією моніторів, в приміщеннях відсутня вентиляція, через що утворюється конденсат і задуха. Вхідні групи в приміщення, де проживають люди з інвалідністю, не обладнані пандусами і поручнями. Туалетні кімнати і кухонні приміщення також не пристосовані для пересуваються на візках і милицях.

Термін експлуатації приміщень модульного містечка закінчився в 2017 році, але наразі в ньому живе 175 осіб, з них 75 дітей, 26 осіб з інвалідністю (зокрема 6 дітей з інвалідністю). Містечко налічує 10 чотиримодульних одноповерхових приміщень квартирного типу та три одноповерхових приміщення коридорної системи (гуртожитки). Приміщення забезпечені електропостачанням і водою, укомплектовані електроплитами, бойлерами, електричними батареями, санвузлами. В окремому пральному блоці встановлено три пральні машини, з яких працює дві.

Водночас в офісі обмудсмена зазначають, що під час спілкування перевіряючих з жителями модульного містечка скарг не надходило.

За результатами проведеної перевірки до органів місцевого самоврядування будуть направлені рекомендації щодо усунення недоліків.

Як повідомлялося, 22 січня 2015 року в Харкові відбулося офіційне відкриття першого транзитного модульного містечка для переселенців, побудованого на кошти, виділені урядом Німеччини.

На момент відкриття в будиночки заселилися близько 80 осіб. Загалом там мали оселитися 383 людини, зокрема 203 дитини.

Проект із надання тимчасового житла жителям Донецької та Луганської областей в зимовий період реалізовувався на кошти, виділені урядом Німеччини німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ).

У лютому 2020 року секретар Харківської міської ради Ігор Терехов заявив, що на місці модульного містечка планується побудувати три гуртожитки для вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА