10:45 11.02.2021

Європарламент висловлюється за подальше удосконалення виборчого законодавства в Україні

3 хв читати
Європарламент висловлюється за подальше удосконалення виборчого законодавства в Україні

Європейський парламент закликає владу України поліпшити виборче законодавство, привівши його у відповідність до міжнародних стандартів.

Про це йдеться в розділі "Загальні цінності та загальні принципи" резолюції щодо виконання Україною Угоди про асоціацію, проголосованій Європейським парламентом. Доповідачем виступив депутат від групи Європейської народної партії Міхаель Галер (Німеччина). Голосування відбулося в середу в рамках пленарного засідання ЄП.

У резолюції ЄП, зокрема, "схвалює новий Виборчий кодекс, прийнятий у грудні 2019 року, зокрема положення про права тимчасово переміщених осіб". Водночас ЄП нагадує, що "поправки до Виборчого кодексу під час виборів ідуть врозріз із рекомендаціями Венеціанської комісії, викликають юридичну невизначеність і негативно впливають на роботу виборчих комісій". ЄП також наполегливо "закликає Україну і надалі боротися з незаконною агітацією, підкупом голосів, зловживанням адміністративним ресурсом і правовою невизначеністю, пов'язаною з агітацією в соціальних мережах".

ЄП також "наполягає на тому, щоб Виборчий кодекс був поліпшений і приведений у відповідність із міжнародними стандартами, щоб вирішити такі питання, як проведення кампаній у соціальних мережах, прозорість витрат на виборчі кампанії і доступ незалежних кандидатів до виборчого процесу".

"Щодо місцевих виборів ЄП наголошує на важливості усунення бюрократичних бар'єрів для реєстрації виборців для ВПО, встановлення фінансової стелі для агітації і надання можливості участі окремим кандидатам, зокрема шляхом перегляду плану введення грошової застави для кандидатів у невеликих співтовариствах", - ідеться в резолюції.

Водночас у документі зазначається, що ЄП задоволений оцінкою місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами за участю Європейського парламенту президентських і парламентських виборів 2019 року, про які було зазначено, що вони були загалом конкурентні, добре організовані й ефективно проведені.

"ЄП наполегливо закликає українську владу усунути недоліки, про які йдеться в заявах голів делегацій Європейського парламенту, слідувати рекомендаціям, що містяться в підсумкових звітах місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами. Закликає уряд України забезпечити вільні та справедливі виборчі кампанії без неналежних методів фінансування виборчих кампаній, в яких немає місця для підкупу голосів; наголошує, що виборчий процес і процес голосування в день виборів мають гарантувати більш високі стандарти безпеки і передбачати спеціальні заходи безпеки для запобігання поширенню COVID-19", - наголошено в резолюції.

У цьому самому розділі йдеться про те, що Угода про асоціацію та поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі є віддзеркаленням загальних амбіцій ЄС та України рухатися в напрямку політичної асоціації та економічної інтеграції, що може послужити планом реформ, і відзначає їх першорядну важливість, особливо в нинішні виняткові часи.

"ЄП наполегливо закликає до повного виконання Угоди та використання її потенціалу, наполегливо закликає українську владу приділяти першочергову увагу її реалізації, незважаючи на проблеми, пов'язані з пандемією COVID-19, наголошує, що допомога ЄС Україні залежить від строгих умов, і знову заявляє про необхідність для України продемонструвати нову прихильність реформам і прихильність принципам Союзу. Крім того, ЄП нагадує про необхідність поновлення цих документів, щоб належним чином врахувати еволюцію нормативно-правової бази і потреби економічного розвитку, а також посилити механізми моніторингу", - йдеться в документі.

Крім того, в ЄП також схвалюють безпрецедентну допомогу ЄС, закликають владу України створити сприятливий клімат для інвестицій і негайно виконати узгоджені умови для надання макрофінансової допомоги ЄС, які викладені в Меморандумі про взаєморозуміння.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА