12:49 14.04.2021

Бізнес-омбудсмен відзначає зростання кількості скарг із податкових питань у 2020 році

2 хв читати
Бізнес-омбудсмен відзначає зростання кількості скарг із податкових питань у 2020 році

Рада бізнес-омбудсмена (РБО) у 2020 році отримала 1,19 тис. скарг від бізнесу на дії Державної податкової, митної та фіскальної служб, що на 120 звернень більше порівняно з 2019 роком, а загалом кількість отриманих звернень торік збільшилася на 91 - до 1,73 тис.

"За 2020 рік Рада бізнес-омбудсмена отримала 1 737 скарг та завершила розслідування 1159 справ, що відповідно на 9% та 2% більше порівняно з 2019 роком", - зазначила РБО в річному звіті, оприлюдненому в середу.

При цьому скарги за податковим блоком становили 64%, на дії правоохоронців - 12%, на дії державних регуляторів - 5%, з митних питань - 4%, йдеться у звіті.

"Попри мораторій на більшість податкових перевірок та скорочення скарг з цього предмета, кількість звернень бізнесу з податкових питань загалом зросла на 14% порівняно з 2019 роком (з 981 до 1117 скарг). Зокрема, втричі зросла кількість скарг щодо блокування податкових накладних (з 95 до 273), на 63% - щодо включення до переліків ризикових платників податків (з 127 до 207), на 36% - щодо невиконання рішень суду про реєстрацію податкових накладних (з 108 до 147)", - констатують у Раді бізнес-омбудсмена.

Згідно з даними бізнес-омбудсмена, більшість скарг у 2020 році подали українські компанії (89%), переважно представники малого та середнього бізнесу (76%). Традиційно найбільш активними за кількістю поданих звернень були представники оптової торгівлі (26%), виробництва (12%), агробізнесу (12%), нерухомості (11%) та приватні підприємці (10%).

Робота РБО з держорганами та її рекомендації вплинули, зокрема, на запровадження механізму інформування підприємства про причини його внесення до переліків ризикових платників податків та способи вийти з них. Окрім цього, поновилася регулярна робота Експертної ради з питань підготовки узагальнювальних податкових консультацій, поновилися показники системи електронного адміністрування ПДВ у платників, реєстрацію яких було анульовано та в подальшому поновлено.

Як зазначив бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький, РБО очікує реєстрації нової редакції законопроекту про бізнес-омбудсмена.

"Нова версія законопроекту про установу бізнес-омбудсмена, що враховує всі ключові зауваження депутатів та стейкхолдерів, чекає на реєстрацію у Верховній Раді. Закон має стабілізувати діяльність РБО, врегулювати її співпрацю зі скаржниками та державними органами, а також чітко визначити права та обов'язки інституції", - наводить слова Свенчицького прес-служба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА