13:56 16.04.2021

Кремінь отримав 1,1 тис. повідомлень про порушення мовного законодавства за 3 місяці

2 хв читати
Кремінь отримав 1,1 тис. повідомлень про порушення мовного законодавства за 3 місяці

За три місяці дії ст.30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" до уповноваженого з захисту державної мови (мовного омбудсмена) Тараса Кременя надійшли 1 тис. 129 повідомлень про порушення мовного законодавства в різних сферах громадського життя.

Як повідомляє прес-служба мовного омбудсмена, про порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою найбільше громадян звернулося з Києва (327) і Київської області (120), із Львівської області - 108, з Харківської - 99, Одеської - 49, Дніпропетровської - 41, Чернігівської - 35, Запорізької - 23, Полтавської - 21, Донецької - 17, Луганської - 14, Вінницької - 13, Івано-Франківської - 12, Миколаївської та Чернівецької - по 11, Черкаської, Херсонської та Волинської - по вісім звернень.

Найменша кількість звернень надійшла з Житомирської області - дві, з Рівненської - п'ять, із Сумської - шість, по сім звернень надіслали жителі Хмельницької, Тернопільської, Кіровоградської, Закарпатської областей.

Найбільш масовими є повідомлення про відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів і веб-сайтів про надання послуг державною мовою - загалом 446.

"З метою усунення порушень ми виконали величезну роботу. Як цього вимагає закон, кожному з власників веб-сайтів надіслано листи з вимогами усунути порушення. Варто зазначити, що переважна більшість власників інтернет-магазинів сумлінно підходить до усунення порушень та у 30-денний термін інформує нас про перехід інтернет-ресурсів на державну мову. Переконаний, що надалі кількість звернень щодо порушень у цій сфері зменшуватиметься", - йдеться в повідомленні офісу уповноваженого.

Про порушення своїх прав на отримання інформації та послуг державною мовою в маленьких крамничках і відомих торговельних мережах, а також в аптеках, салонах краси, спортивних залах, ресторанах і кав’ярнях поскаржилися 249 громадян з різних регіонів України.

Стабільно високою залишається кількість звернень громадян щодо порушення мовного законодавства посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування Одеської, Харківської, Миколаївської, Черкаської, Київської, Запорізької областей.

Згідно з повідомленням, за результатами розгляду звернень, у яких громадяни заявили про грубе порушення їхніх прав на отримання послуг державною мовою, уповноважений прийняв рішення про вжиття заходів державного контролю над застосуванням державної мови. "Відповідно до статті 56 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у першому кварталі цього року вже розпочато 35 заходів державного контролю, тоді як минулого року таких заходів було здійснено 22", - ідеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА