12:58 30.04.2021

Суд заблокував виплату дивідендів за 2019-2020 рр. "Турбоатомом" за позовом пов'язаного з РФ міноритарія Biscone Limited - заява

3 хв читати
Суд заблокував виплату дивідендів за 2019-2020 рр. "Турбоатомом" за позовом пов'язаного з РФ міноритарія Biscone Limited - заява

Господарський суд Харківської області ухвалою від 26 квітня на забезпечення ще не поданого позову акціонером Biscone Limited (володіє 5,59% акцій) повністю заблокував процес виплати дивідендів акціонерам АТ "Турбоатом", понад 75% акцій якого належить державі, повідомила прес-служба "Турбоатома" у п'ятницю.

"На наш погляд, дії з боку Biscone Limited, кінцевим бенефіціарним власником якого є громадянин РФ, ставлять під загрозу успішну діяльність підприємства та існування його загалом, оскільки вилучення в АТ "Турбоатом" майже 355 млн грн може призвести до банкрутства. Окрім того, такі дії потенційно становлять загрозу для енергетичної безпеки України", - зазначено у заяві прес-служби на сайті підприємства.

У заяві пояснюється, що Biscone Limited афілійована з російським холдингом "Силові машини", а її фактичним власником є Олексій Мордашов.

"І він сам, і "Силові машини" включені до санкційних списків РНБО, і рішення РНБО стали однією з причин, за якими "Турбоатом" не виплачував дивідендів на їхню користь", - нагадують у компанії.

У свою чергу, зазначається в заяві, Biscone Limited звернулася до суду з позовами про стягнення майже 161 млн грн дивідендів із АТ "Турбоатом" і подала "Турбоатому" вимогу про обов'язковий викуп акцій на суму 194 млн грн.

Відповідно до прес-релізу, постановою господарського суду, зокрема, встановлено заборону АТ "Турбоатом" виплачувати дивіденди за простими акціями за результатами фінансово-господарської діяльності товариства у 2019-му і 2020 роках, а також заборону загальним зборам АТ "Турбоатом" ухвалювати рішення про відмову в підписанні договорів про обов'язковий викуп товариством належних акціонеру акцій на підставі їхніх вимог.

"Отже, постановою суду, яка посягає на реалізацію прав акціонерами товариства, фактично повністю заблоковано процес виплати дивідендів, який мав відбутися за результатами загальних зборів від 29.04.2021 р., зокрема - державі", - підсумували у прес-службі.

"Турбоатом" констатує, що згідно з проектами рішень порядку денного, запланований розмір дивідендів, які мають бути виплачені за 2019-2020 роки, становить майже 270,3 млн грн, а з урахуванням вже сплачених у 2020 році дивідендів, розмір заблокованої суми, що підлягає виплаті державі, становить 85,204 млн грн.

"Діям акціонера підіграють судові органи, які своїми протиправними та необґрунтованими рішеннями, схваленими на користь Biscone Limited, створюють умови для доведення АТ "Турбоатом" до банкрутства", - наголошується у заяві.

АТ "Турбоатом", за інформацією прес-служби, оскаржило в апеляційному порядку ухвалу господарського суду Харківської області від 26 квітня з метою скасування "необґрунтовано впроваджених судом заходів забезпечення".

Крім того, "Турбоатом" звернувся до президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням ініціювати перед РНБО застосування щодо компанії Biscone Limited адекватних заходів обмежувального характеру, передбачених законом України "Про санкції".

"Турбоатом" - єдиний в Україні виробник турбінного устаткування для гідро-, теплових і атомних електростанцій. Географія постачань підприємства охоплює 45 країн Європи, Азії, Америки та Африки.

Як повідомлялося, "Турбоатом" завершив 2020 рік, за попередніми даними, з чистим прибутком у розмірі 226,53 млн грн, що на 27,8% менше, ніж у 2019 році (314,07 млн грн).

Станом на четвертий квартал 2019 року державі в особі ФДМ України належить понад 75,22% акцій АТ. Великим міноритарієм (15,34% акцій) є венчурний інвестфонд "Сьомий" під управлінням КУА "Сварог Ессет Менеджмент", пов'язаної з підприємцем Костянтином Григоришиним. Ще 5,598% належить зареєстрованій на Кіпрі Biscone Ltd.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА