11:05 06.04.2021

Вірастюк: Перед довиборами в Раду я прийшов до Зеленського зі списком запитань, головне з яких – створення реабілітаційних центрів для ветеранів

7 хв читати
Вірастюк: Перед довиборами в Раду я прийшов до Зеленського зі списком запитань, головне з яких – створення реабілітаційних центрів для ветеранів

Ексклюзивне інтерв’ю кандидата у народні депутати від політичної партії "Слуга народу" Василя Вірастюка агентству "!Інтерфакс-Україна"

Текст: Олександр Трохимчук

— Кампанія під час довиборів у Верховну Раду по 87-му округу була непростою. Врешті, представники опозиції навіть закликають вас відмовитися від мандату, який вони вважають «брудним». А як ви оцінюєте власну перемогу – наскільки вона заслужена?

— Я взагалі вважаю цю передвиборчу кампанію брудною, але саме зі сторони нашого опонента. Я маю на увазі команду Олександра Шевченка (партія "За майбутнє"), тому що з їхнього боку було застосовано величезну кількість фальсифікацій, "вкидувань", "каруселей" і так далі. І на це все наші юристи позивалися до суду і вже декілька справ ми виграли.

— Що було найскладнішим під час цієї кампанії для вас як для людини позасистемної?

— Найважчим було витримати це психологічно. Вважаю, що мені це вдалося: я жодного разу не зірвався.

— Чи були ви знайомі з Олександром Шевченком до довиборів, де стали опонентами?

—Так, ми знайомі багато років.

— А ситуацію, що мала місце на окрузі, обговорювали?

— Зустрічаючись у приміщенні ОВК, ми віталися та перекидалися кількома словами, але не більше того.

— Розрив між вами становить трохи більше 1,5%. Водночас Окружний адмінсуд Івано-Франківська визнав незаконним рішення ОВК №87 про перерахунок голосів на двох дільницях. Якщо таки матимуть місце перевибори, провести які закликає опозиція, чи готові брати в них участь? І як оцінюєте свої шанси в такому разі?

— На перерахунок було відправлено 20 дільниць, де викрили величезну кількість фальсифікацій. Думаю, якби відкрити всі 117 дільниць і перерахувати голоси, то пан Олександр зайняв би третє місце, а на друге місце міг би вийти пан Руслан Кошулинський (партія "Свобода").

Те, що говорять мої опоненти, я розумію, що їм це на руку, а тому вони хотіли би, щоб так відбулося. Але наразі ані вони, а ні я цього вирішувати не можемо, тому що оголосити вибори недійсними може тільки Центральна виборча комісія за рішенням суду.

— Ви пояснювали, що балотуватись у народні депутати вам запропонував президент Володимир Зеленський. Чим глава держави мотивував вас до позитивного рішення?

— Думаю варто уточнити: президент не те що би запропонував, а при зустрічі сказав, що є така можливість (балотуватися в Раду на довиборах – ІФ), і запитав, чи не хотів би я спробувати свої сили. Тобто мені ніхто не наказував, ніхто не давав якихось команд. Це рішення я приймав сам. Воно було виваженим і приймалося не за один день.

— А як довго ви визначалися?

— Поговоривши з президентом, я вивчив питання, і прийшов до нього вже з готовим списком запитань. Найголовніше, що мене цікавило, – чи буде держава у разі обрання мене народним депутатом підтримувати напрям реабілітації поранених ветеранів, а саме – створювати реабілітаційні центри. На це я отримав відповідь, яку знову мав обміркувати.

Паралельно я провів зустрічі з міністеркою у справах ветеранів Юлією Лапутіною та з уповноважений президента з питань реабілітації учасників бойових дій Вадимом Свириденком, поспілкувався з самими ветеранами, з командою Invictus Games, нашими тренерами. Результат усіх цих зустрічей та перемовин і став першопричиною мого рішення – саме тому я й зголосився стати кандидатом у народні депутати.

— Чи маєте вже конкретний план щодо втілення ініціативи зі створення мережі реабілітаційних центрів для ветеранів АТО й ООС?

— Попередньо, в мене була думка працювати в комітеті Верховної Ради з питань молоді та спорту. Але зараз я розумію, що можливо, буде більш доцільно ввійти до комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, і саме там разом із депутатами, які свого часу були учасниками бойових дій, рухати вже цей напрям уперед.

— А згаданий список, із яким ви прийшли до президента, які містив питання, крім створення й розбудови мережі реабілітаційних центрів?

— Він насправді був невеликим – складався з двох-трьох пунктів. Головний із них, під номером один, – це створення реабілітаційних центрів.

Також у списку були питання щодо фінансування ветеранських змагань, тому що з цим також є постійна проблема. Наприклад, наша команда зараз повинна їхати у вересні до Сполучених Штатів Америки на змагання Warrior Games (Ігри Воїнів), а в травні має бути довідбір у команду, головним організатором якого виступила наша Федерація. На сьогодні поки що є проблема з коштами, тобто немає за що відправляти команду на ці змагання.

— А як ви плануєте поєднувати роботу в парламенті із тренерською діяльністю та зайнятістю у Федерації стронґмену України зокрема?

— Мабуть, робота у Федерації відійде на другий чи то навіть на третій план, але там є людина, на яку я можу покластися, – це президент Федерації Сергій Конюшок. Я ж на посаді почесного президента Федерації.

Не думаю, що наша Федерація програє від того, що я буду народним депутатом. Коли матиму час, звісно, з’являтимусь на змаганнях і якимось чином долучатимуся до їх організації.

Напевно що, доведеться сказати нашим ветеранам, що не буде часу займатися ними, а саме – їх тренувальним процесом. Хоча я можу робити це й дистанційно, писати їм плани. Звісно, мені би хотілося приїжджати, бо я тренер із легкої атлетики, штовхання ядра і метання диску, тобто це такий тип занять, де потрібно бути на місці та слідкувати за технікою виконання. Тому робити це на відстані, можливо, й не вдасться, але я намагатимусь.

— Чи отримували ви пропозиції ввійти до партії "Слуга народу" раніше, тобто перед позачерговими парламентськими виборами 2019 року?

— Ні, відверто кажучи, таких пропозицій не було. Та й той момент я взагалі не розглядав своєї участі в політичному житті держави.

Насправді я достатньо зайнята людина, є декілька напрямів моєї роботи: це і Федерація стронгмену України, і фестивалі, яких ми вже провели 15. Окрім того, я є одним із тренерів ветеранської команди Invictus Games: Team Ukraine, яка бере участь у міжнародних змаганнях. Тобто мені було чим займатися і зараз теж є чим, тому ніколи я й не розглядав можливості будувати політичну кар’єру.

Звісно, були пропозиції від деяких інших партій ще в період із 2010 по 2014 роки.

— А які саме партії?

— Не думаю, що про це варто говорити.

— Тим не менш, в інтерв’ю "Українській правді" 2018 року ви пояснили свою відмову йти в політику тим, що вам "не подобаються корупційні схеми і корпоративний дух, які є в кожній партії". Чому змінили позицію і таки вирішили стати народним депутатом?

— Для мене політика – це не те, що під нею звикли розуміти. Для мене політика – це робити реальні справи, які приносять користь людям і державі. Так, можна піти до Верховної Ради лише заради того, щоб бути політиком, а можна – керуючись і мотивуючи себе хорошими справами, про які я сказав перед цим.

Тому я розглядаю свій прихід до Верховної Ради як реальний спосіб зробити щось більше для суспільства. Тому я справді йду туди для того, щоб займатися не політикою, а реальними справами.

— Чи думали ви вже над тим, який перший законопроект зареєструєте у Верховній Раді?

— Ні, тому для роботи над ним треба спочатку зібрати команду.

Я буду народним депутатом-початківцем, ця галузь для мене нова, тому мені потрібна буде команда фахівців, які працюватимуть зі мною і будуть моїми довіреними особами, помічниками. Також мені точно треба буде найближчим часом повернутися на округ і повідкривати ті ж самі приймальні, куди люди зможуть звертатися зі своїми проблемами. Тобто роботи вистачає, а тому говорити зараз про перший законопроект я не можу, бо поки про це не думав.

— Щодо команди – чи є вона у вас?

— Звісно, є люди, які мене підтримувати під час передвиборчої кампанії. Вочевидь, певна кількість із них точно ввійде до моєї команди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Підтримка України на шляху до справедливості має бути постійною, бо це робота на роки і десятиріччя – генпрокурор

Глава "Центренерго" Андрій Чуркін: Нам вдалося повернути і постачальників вугілля, і покупців електроенергії, тому ОЗП пройдено успішно

"Укртелеком" збільшить обсяг інвестицій щонайменше на 70% у 2024 р. - гендиректор

Ситуація із захмарними цінами на картоплю у 2024-2025 МР не вирівняється - віце-президент УАВК

Складний процес заміни обов'язкового страхування вимагає продовження перехідного періоду закону "Про страхування" до кінця року

Росіяни поставили собі завдання знищити нашу авіацію і інфраструктуру для західних літаків - заступник начальника ГУР МО Скібіцький

Польський протест набув доволі агресивної форми - з мирної демонстрації він перетворився на прояв злісної неповаги до українських громадян

Найближчими місяцями плануємо запустити тестування електронного кабінету пацієнта - заступник міністра охорони здоров’я Карчевич

Нам нав'язують неправильну парадигму, що протистояння відбувається по лінії між бізнесом і правоохоронцями - Гетманцев

IT-індустрію зараз турбують три головні питання - це мобілізація, бронювання та закордонні відрядження - СЕО Diia.City United

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА