09:44 26.03.2021

Сім'ї Медведчука та Козака в період окупації Криму отримали контроль над великим нафтовим бізнесом у Росії - ЗМІ

3 хв читати
Сім'ї Медведчука та Козака в період окупації Криму отримали контроль над великим нафтовим бізнесом у Росії - ЗМІ

Навесні 2014 року, в період окупації Кримського півострова т.зв. зеленими чоловічками, які були підконтрольні Росії, сім'ї чинних народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака (фракція "ОПЗЖ") за 40 тисяч доларів придбали 42% акцій "Новошахтинського заводу нафтопродуктів" у Ростовській області.

Як повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на спільне розслідування програми "Схеми" (проект "Радіо Свобода" і UA: Перший) і міжнародного проекту розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) "Російські гроші, українська політика", починаючи з 2014 року і донині "Новошахтинський завод нафтопродуктів" забезпечив обом родинам дивіденди в розмірі понад 100 млн доларів.

"Офіційні документи кіпрських компаній, які проаналізували журналісти, свідчать про те, що 27 лютого 2014 року – у день захоплення парламенту Криму так званими зеленими чоловічками – родини Віктора Медведчука і Тараса Козака стали співвласниками "Новошахтинського заводу нафтопродуктів" у Ростовській області, отримавши 42% підприємства за 40 тисяч доларів", - ідеться в розслідуванні.

У ньому наголошується, що сім'ї також отримали під контроль 60% фірми "НЗНП Трейд", яка на той момент вже мала ліцензію на розробку Гавриківського нафтового родовища в Росії за 1000 доларів. Запаси цього великого родовища оцінюють у майже 137 млн тонн нафти.

"Вже на п’ятий день після завершення Революції гідності Віктор Медведчук отримав потужне джерело фінансування своєї політичної діяльності, таку собі "російську годівницю", яка щороку забезпечувала його мільйонами доларів. Причому обійшлася вона Медведчуку і його соратникам у символічну суму. Навіть дешевше, ніж задекларований сервіз Faberge його дружини", - повідомляють журналісти.

Вони зазначають, що ця угода виглядає як домовленість про передання активу комусь за дуже незначну суму.

"Схоже на те, що цінний актив перейшов у власність, і що, згідно з документами, оплата за це, здається, дико непропорційна цінності акцій, що були передані", - прокоментував журналістам ці угоди британський експерт із фінансових операцій і протидії відмиванню коштів Грем Берроу.

Повідомляється, що і "Новошахтинський завод нафтопродуктів", і "НЗНП Трейд" до того, як перейшли під контроль сім'ям Медведчука і Козака, належали російському мільярдерові Сергію Кислову.

"Завод, який дає мільйонні дивіденди, в який Кислов інвестував мільйони доларів, було продано компаніям Лавренюк та Марченко (дружини Козака та Медведчука – ІФ) за суму близько 40 тисяч доларів, це майже задарма", - зазначила в коментарі журналістам аналітик ГО "Центр протидії корупції" Антоніна Волкотруб, проаналізувавши документи.

Журналісти повідомляють, що жоден із фігурантів розслідування на запитання про продаж заводу так і не відповів.

Як повідомлялося, 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яким фактично заблокував діяльність трьох телеканалів - 112, NewsОne і ZIK, які пов'язують з одним із лідерів партії "ОПЗЖ" Віктором Медведчуком.

Згідно з рішенням, персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи застосовуватимуться, зокрема, до нардепа від "ОПЗЖ" Тараса Козака та юридичних осіб "Аріадна ТВ", "Новий Формат ТВ", "ТВ Вибір", "Телерадіокомпанія "112-ТВ", "Лідер ТВ", "Партнер ТВ", "Новини 24 години", "Нові комунікації".

19 лютого Рада національної безпеки і оборони України ввела персональні санкції проти Медведчука і його дружини Оксани Марченко, а також пов'язаних із ними компаній, через фінансування ними тероризму, 20 лютого президент України указом ввів його у дію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА