21:16 08.04.2021

"Батьківщина" і "Євросолідарність" зацікавлені у поверненні Тупицького на посаду глави КСУ, стверджує Веніславський

2 хв читати
"Батьківщина" і "Євросолідарність" зацікавлені у поверненні Тупицького на посаду глави КСУ, стверджує Веніславський

Парламентські фракції "Батьківщина" і "Європейська солідарність" відверто "демонструють зацікавленість у тому, щоб Конституційний суд під керівництвом Олександра Тупицького продовжував виносити неконституційні і антидержавні рішення".

Як повідомляє прес-служба партії "Слуга народу", про це заявив народний депутат, представник президента в Конституційному суді України Федір Веніславський, коментуючи конституційне подання "Батьківщини" і "Європейської солідарності", в якому народні депутати оскаржують конституційність указів Володимира Зеленського про скасування указів президента-втікача Віктора Януковича про призначення суддями КСУ Тупицького і Касмініна.

"Загалом, це не дивно, оскільки саме лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко звертався до КСУ з поданням про неконституційність закону України про позбавлення Віктора Януковича звання президента України", - зазначив Веніславський.

Він наголосив, що підписавши конституційне подання, народні депутати від "Батьківщини" і "Європейської солідарності" продемонстрували, що "вони схвалюють і підтримують пана Тупицького, який неодноразово здійснював дії на шкоду інтересам національної безпеки, територіальної цілісності і державного суверенітету України".

"Учорашнє подання є дуже красномовним підтвердженням того, хто є реальними бенефіціарами і вигодонабувачами антидержавної, антинародної діяльності пана Тупицького і пана Касмініна, які були призначені президентом-утікачем Януковичем і які використовували КСУ для прийняття рішень, необхідних явно не українському народу", - зазначив нардеп.

Він також наголосив, що "немає побоювань, що КСУ може визнати укази Володимира Зеленського неконституційними, адже вони видані в межах повноважень президента України, на основі і на виконання Конституції і законів України."

Веніславський уточнив, що оспорювані укази президента Зеленського видані на основі ст.102 Конституції України, на виконання рішення РНБО і відповідно до законів України про національну безпеку і про РНБО.

"До того ж президент України, як і будь-який орган державної влади має право скасовувати видані раніше правові акти глави держави. Тим більше, що саме таку юридичну позицію сформулював Конституційний суд України у своєму рішенні від 28 серпня 2020 N9-р, визнавши неконституційним указ Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ", - зазначив нардеп.

Він наголосив, що "сам факт конституційного подання в КСУ підтверджує визнання юридичної сили указу президента Зеленського".

"Отже, цей указ є обов’язковим до виконання всіма суб’єктами. Окрім того, пан Тупицький і пан Касмінін звернулися з адміністративним позовом до Верховного Суду, тим самим підтвердивши, що визнають чинність цього указу. І усвідомлюють, що на цей момент вони вже не є суддями КСУ", - резюмував представник президента в Конституційному суді.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА