11:09 14.04.2021

Переможцю виборів в окрузі №87 довіряє менше місцевих жителів, ніж двом іншим, третина впевнена в масових фальсифікаціях - соцопитування

3 хв читати
Переможцю виборів в окрузі №87 довіряє менше місцевих жителів, ніж двом іншим, третина впевнена в масових фальсифікаціях - соцопитування

33% опитаних жителів одномандатного виборчого округу №87 (центр - м. Надвірна Івано-Франківської області) переконані, що на повторних проміжних виборах народного депутата, які відбулися 28 березня в окрузі, були значні фальсифікації, 16% - що незначні, а 23% переконані, що фальсифікацій не було, свідчать результати проведеного на окрузі 8-13 квітня дослідження соціологічної групи "Рейтинг".

30% опитаних переконані, що вибори фальсифікували на користь кандидата від партії "Слуга народу" Василя Вірастюка, оголошеного переможцем виборів, 16% - що на користь представника партії "За майбутнє" Олександра Шевченка, який посів друге місце, від 1 до 3%, що на користь інших кандидатів.

38% респондентів вважають, що на виборах 28 березня переміг Шевченко, 25%, що переможцем вийшов Вірастюк, 10% - представник Всеукраїнського об'єднання"Свобода" Руслан Кошулинський, який посів третє місце.

49% респондентів підтримують ідею скасування результатів виборів в окрузі та призначення повторного голосування, 40% - не підтримують. Якби повторні вибори в окрузі відбулися найближчої неділі, то 43,3% тих, хто визначився і має намір прийти на них, проголосували б за Шевченка, 26,7% - за Кошулинського, 23,9% - за Вірастюка. Інших кандидатів, які брали участь у виборах 28 березня, підтримали б менше ніж 2% опитаних.

Про довіру Шевченку заявили 55% опитаних, не довіряють йому 35%. Кошулинському довіряють 40% респондентів, не довіряють 42%. Вірастюку довіряють 30%, не довіряють 56%. Представниці "Європейської солідарності" Марусі Звіробій (Олена Самбул (Біленька)), що відмовилася від участі у виборах на користь Кошулинського, довіряють 20%, не довіряють 48%, не знають її 23%.

Президенту України Володимиру Зеленському довіряють 35% респондентів, не довіряють 57%. П'ятому президенту України (2014-2019 рр.), лідеру партії "Європейська солідарність" Петру Порошенку довіряють 25%, не довіряють 68%.

Рейтинг політичних сил на виборах до Верховної Ради очолюють Всеукраїнське об'єднання "Свобода" (за нього готові проголосувати 22,8% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори) і партія "За майбутнє" (21,2%). Партію "Слуга народу" підтримують 16,6%, "Європейську солідарність" - 12,5%, ВО "Батьківщина" - 11,8%. Рейтинг інших політичних сил нижче ніж 3%.

Під час соцдослідження методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face) було опитано 2 тисячі жителів одномандатного виборчого округу №87 віком від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком і статтю. Похибка репрезентативності дослідження - не більше ніж 2,2%.

Як повідомлялося, в окрузі №87 на довиборах до парламенту перемогу здобув представник партії "Слуга народу" Василь Вірастюк, набравши 31,25% голосів. Його конкуренти – представник від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко та представник Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Руслан Кошулинський – набрали 29,69% та 28,86% відповідно. Центральна виборча комісія України на засіданні 5 квітня визнала вибори в окрузі такими, що відбулися.

Перед тим Івано-Франківський окружний суд розглянув кілька справ стосовно рішень про перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях, які ухвалила ОВК №87 під час встановлення підсумків голосування. Усі розглянуті справи було відкрито за позовами кандидата Шевченка. У більшості випадків (щодо шести дільниць) рішення суду першої інстанції - дії ОВК визнати правомірними, позивачу повністю відмовити в задоволенні позовів. За твердженням представників Шевченка, планується апеляційне оскарження цих судових рішень.

Згодом Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправними і скасував усі постанови ОВК №87 про визнання голосування на п'яти дільницях недійсними. У Громадянській мережі "ОПОРА" повідомили, що на деяких з ним за результатами повторного підрахунку голосів було встановлено невідповідність кількості бюлетенів за кандидата Шевченка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА