09:29 06.05.2021

ВР до 1 червня ухвалить усі закони, необхідні для продовження співпраці з МВФ - Арахамія

2 хв читати
ВР до 1 червня ухвалить усі закони, необхідні для продовження співпраці з МВФ - Арахамія

Верховна Рада до 1 червня ухвалить усі необхідні закони для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, упевнений голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"1 червня для нас - крайній термін. І уряд, і парламент, і Офіс президента мають намір дотримуватися цієї дати", - наводить слова Арахамії сайт партії "Слуга народу" в четвер з посиланням на Reuters.

Голова фракції пояснив, що йдеться про ухвалення закону (у другому читанні та в цілому - ІФ) про кримінальне покарання чиновників за брехню в деклараціях, про внесення змін до закону про Національне антикорупційне бюро України. За його словами, парламент також планує внести зміни до закону про Національний банк для зміцнення його незалежності.

Як повідомлялося, голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман 13 лютого 2021 року повідомив про завершення роботи місії щодо першого перегляду програми stand-by без рекомендації про виділення другого траншу і необхідності додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", серед проблемних питань залишається, зокрема, ухвалення закону Про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідні також ухвалення вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банки та відмова від обмеження цін, введених цієї зими на енергоринку, а також більша зрозумілість щодо бюджетних планів на 2022 рік і аудиту COVID-фонду.

Міністр фінансів Сергій Марченко 6 квітня спрогнозував досягнення домовленостей із МВФ про перший перегляд програми на рівні Staff Level Agreement протягом двох місяців.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було заплановано чотири перегляди програми: за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року – із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня – наступного. Розміри другого і третього траншу – по $700 млн, третього – $560 млн і заключного четвертого – $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія з першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план було порушено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА