21:16 08.04.2021

"Батьківщина" і "Євросолідарність" зацікавлені у поверненні Тупицького на посаду глави КСУ, стверджує Веніславський

2 хв читати
"Батьківщина" і "Євросолідарність" зацікавлені у поверненні Тупицького на посаду глави КСУ, стверджує Веніславський

Парламентські фракції "Батьківщина" і "Європейська солідарність" відверто "демонструють зацікавленість у тому, щоб Конституційний суд під керівництвом Олександра Тупицького продовжував виносити неконституційні і антидержавні рішення".

Як повідомляє прес-служба партії "Слуга народу", про це заявив народний депутат, представник президента в Конституційному суді України Федір Веніславський, коментуючи конституційне подання "Батьківщини" і "Європейської солідарності", в якому народні депутати оскаржують конституційність указів Володимира Зеленського про скасування указів президента-втікача Віктора Януковича про призначення суддями КСУ Тупицького і Касмініна.

"Загалом, це не дивно, оскільки саме лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко звертався до КСУ з поданням про неконституційність закону України про позбавлення Віктора Януковича звання президента України", - зазначив Веніславський.

Він наголосив, що підписавши конституційне подання, народні депутати від "Батьківщини" і "Європейської солідарності" продемонстрували, що "вони схвалюють і підтримують пана Тупицького, який неодноразово здійснював дії на шкоду інтересам національної безпеки, територіальної цілісності і державного суверенітету України".

"Учорашнє подання є дуже красномовним підтвердженням того, хто є реальними бенефіціарами і вигодонабувачами антидержавної, антинародної діяльності пана Тупицького і пана Касмініна, які були призначені президентом-утікачем Януковичем і які використовували КСУ для прийняття рішень, необхідних явно не українському народу", - зазначив нардеп.

Він також наголосив, що "немає побоювань, що КСУ може визнати укази Володимира Зеленського неконституційними, адже вони видані в межах повноважень президента України, на основі і на виконання Конституції і законів України."

Веніславський уточнив, що оспорювані укази президента Зеленського видані на основі ст.102 Конституції України, на виконання рішення РНБО і відповідно до законів України про національну безпеку і про РНБО.

"До того ж президент України, як і будь-який орган державної влади має право скасовувати видані раніше правові акти глави держави. Тим більше, що саме таку юридичну позицію сформулював Конституційний суд України у своєму рішенні від 28 серпня 2020 N9-р, визнавши неконституційним указ Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ", - зазначив нардеп.

Він наголосив, що "сам факт конституційного подання в КСУ підтверджує визнання юридичної сили указу президента Зеленського".

"Отже, цей указ є обов’язковим до виконання всіма суб’єктами. Окрім того, пан Тупицький і пан Касмінін звернулися з адміністративним позовом до Верховного Суду, тим самим підтвердивши, що визнають чинність цього указу. І усвідомлюють, що на цей момент вони вже не є суддями КСУ", - резюмував представник президента в Конституційному суді.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА